Bătălia pentru Șincai, pacea din 16 februarie a luat sfârșit!
Articol de Mircea Apostolescu, 21 iulie 2021, 11:30
Conducerea Colegiului „Gheorghe Şincai” din Capitală a fost notificat, ieri, de către Primăria Sectorului 4 să predea amplasamentul pentru începerea lucrărilor de consolidare a clădirii.
„În considerarea stringentei necesităţi de demarare a lucrărilor de consolidare şi de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu la clădirea Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” situată în Bucureşti, Calea Şerban Vodă, nr.167, sector 4, formulăm prezenta notificare prin intermediul căreia vă solicităm ca în termen de 3 zile calendaristice, respectiv până vineri 23 iulie 2021, ora 12:00, să dispuneţi cu privire la predarea prin proces verbal de predare- primire, a amplasamentului unităţii de învăţământ pe care o conduceţi”, arată Primăria Sectorului 4 în notificarea trimisă Colegiului „Gheorghe Şincai”.
Pentru următorul an şcolar, există trei variante de relocare a elevilor la unităţi de învăţământ din sector, despre care Primăria afirmă că sunt renovate şi respectă condiţiile de siguranţă.
Conform primăriei, „pentru desfăşurarea în condiţii optime a procesului educaţional, în anul şcolar care urmează, precum şi pe întreaga durată a executării lucrărilor”, sunt trei variante de relocare a elevilor: Liceul Tehnologic Dacia, Liceul Tehnologic de Metrologie Traian Vuia, Şcoala gimnazială „Ienăchiţă Văcărescu”. Toate aceste clădiri ar fi recent renovate şi ar respecta condiţiile de siguranță, conform Autorității Locale a Sectorului 4.
În context, trebuie amintit faptul că elevii, părinţii şi profesorii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” au protestat anul acesta în repetate rânduri faţă de intenţia Primăriei Sector 4 de a reloca elevii, în vederea consolidării clădirii Colegiului.
În urma unui astfel de protest, prezenți fiind la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” chiar primarul Daniel Băluță și ministrul Învățământului Sorin Cîmpeanu, pe 16 februarie, între Inspectoratul Şcolar Bucureşti, Ministerul Educației, reprezentanții Colegiului Național „Gheorghe Șincai” şi Primăria Sectorului 4 a intervenit un protocol prin care primăria se angaja, în mod explicit, să nu perturbe în niciun fel procesul de învățământ aferent semestrului al II-lea în Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”. De asemenea, Daniel Băluță s-a angajat să prezinte mai multe variante de relocare a unităţii de învăţământ pe durata lucrărilor care, programate pe durata a 22 de luni.
Potrivit protocolului din 16 februarie, până la data de 1 august 2021, Primăria Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti ar fi urmat să prezinte mai multe variante conforme intereselor educaţiei pentru relocarea activităţilor didactice desfăşurate în Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, pe perioada execuţiei lucrărilor, prevăzute cu o durată de 22 de luni.
„Varianta optimă va fi adoptată prin consens, numai cu acordul tuturor părţilor semnatare, inclusiv prin consultarea elevilor şi părinţilor”, a transmis atunci Ministerul Educaţiei.
De asemenea, în organizarea procesului de predare, Primăria Sectorului 4 va sprijini Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” în vederea garantării conservării în cele mai bune condiţii a arhivei şi a elementelor de patrimoniu.
După finalizarea si recepţionarea lucrărilor de construcţii, Primăria Sectorului 4 îşi asumă obligaţia de a preda clădirea identificată către Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, se mai spunea în documentul păcii din 16 februarie.
Ar mai trebui spus și că, în urma unei acțiuni în instanță, pe 18 martie, Tribunal Bucureşti a respins definitiv cererea formulată de către Primăria Sectorului 4 privind evacuarea imobilului, prin ordonanţă preşedinţială.