OMS recomandă continuarea alăptării și după vaccinare
Articol de arionmihaela, 6 august 2021, 11:18
Organizația Mondială a Sănătății recomandă continuarea alăptării, în timpul infecției COVID-19 și după vaccinare
Date statistice
– procentele privind alăptarea nou-născuților în primele șase luni, în regiunea europeană a OMS (53 de țări), sunt cele mai scăzute din toate regiunile; doar 13% din sugari sunt alăptați;
– doar o treime din populația adultă din regiune are schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, în timp ce varianta Delta a devenit dominantă, iar cazurile de îmbolnăvire depășesc 60 de milioane.
OMS recomandă continuarea alăptării și după vaccinare
Pentru a marca Săptămâna Mondială a Alăptării, 1-7 august, OMS îndeamnă femeile care alăptează să se vaccineze împotriva COVID-19. Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de asigurare a sănătății, furnizării anticorpilor și protecției împotriva COVID-19 a copilului, iar vaccinarea mamei care alăptează nu prezintă niciun risc pentru mamă și sugarul ei.
Avantajele vaccinării în perioada alăptării
Alăptarea are multe avantaje pentru mamă și copil și trebuie continuată atât în timpul infecției COVID-19, cât și după vaccinarea mamei. Virusul care cauzează COVID-19
nu a fost detectat în laptele matern.
Conform studiilor realizate până în prezent, continuarea alăptării este sigură, cu respectarea măsurilor de precauție recomandate, chiar dacă mama se îmbolnăvește
de COVID-19.
Mamele care alăptează și care au primit vaccinul au în lapte anticorpi, care ar putea ajuta la protejarea copiilor lor de infecția cu virusul SARS-CoV-2.
Măsuri de precauție pentru mamele care au contractat virusul
– respectarea igienei respiratorii în timpul hrănirii copilului, inclusiv purtarea unei
măști de protecție sau acoperirea gurii și a nasului;
– spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde, înainte și după
atingerea copilului;
– curățarea și dezinfectarea suprafețelor atinse în mod regulat.
Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19,
iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european.
CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze întrun mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19.
Grupul de comunicare al CNCAV