Gheorghiță, despre evoluția pandemiei COVID-19 în perioada următoare: Avem o creștere progresivă a cazurilor de COVID-19
Articol de bucurestifm, 10 august 2021, 13:54
Cât de pregătiți suntem pentru valul IV al pandemiei și cât de puternic ne va lovi, care sunt riscurile pentru cei care încă ezită sau nu vor să se vaccineze, cât de mult ne protejează vaccinul de complicațile variantei Delta, ce trebuie să știm și să facem pentru ca în perioada următoare să evităm situațiile dificile din prima parte a anului. La aceste intrebări a răspuns medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei de Vaccinare anti-COVID-19, în emisiunea „Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.
Realizator: (…) De la o săptămână la alta cresc cifrele ce reflectă evoluția epidemiei de COVID-19 în România. Ieri au fost raportate 181 de noi infectări față de 137 lunea trecută. Numărul pacienților din spitale este de peste 600, iar 80 dintre aceștia sunt la terapie intensivă. Vaccinarea reduce semnificativ riscul unei forme grave și al decesului, subliniați dumneavoastră zilele trecute. Domnul doctor, suntem sau nu în valul IV? Ce ne spun cifrele?
Valeriu Gheorghiță: Este o întrebare pe care o auzim tot mai des, într-adevăr, în ultima perioadă. Ce am constatat cu siguranță este că în momentul de față în România avem o creștere progresivă a numărului de cazuri. Dacă ne uităm la media săptămânii precedente, vorbeam de circa 140-150 de cazuri în medie pe săptămână. Practic, în ultima săptămână s-a înregistrat o creștere cu peste 50% a numărului mediu de cazuri la nivelul săptămânii care tocmai s-a încheiat. Or, din acest punct de vedere, ținând cont și de rata de pozitivare a testelor efectuate, vorbim astăzi, conform raportărilor, de un procent de pozitivare de circa 1,36%, în condițiile în care, știm foarte bine, în luna iunie eram undeva la 0,2%. Toți acești indicatori ne arată că, într-adevăr, în perioada următoare, noi, foarte probabil, vom înregistra o creștere a numărului de cazuri. Nu se prea întrevăd la acest moment motive pentru care să considerăm că situația va rămâne așa cum este acum, însă un lucru este evident, și anume că ține foarte mult de noi pentru a schimba acest trend evolutiv, și anume putem să schimbăm aceste trend, și anume viteza de creștere a cazurilor poate ține de noi să o încetinim printr-un comportament și o conduită atentă în ceea ce privește riscul de expunere la boală. Și aici mă refer la măsurile pe care cred că cu toții le cunoaștem bine acum, și anume…