Societatea de Transport Bucuresti – acuzată de homofobie! Precizări din partea STB

Membrii unei asociații LGBTQIA+ au protestat, astăzi, în fața sediului central al Societății de Transport București din Bulevardul Dinicu Golescu nr 1, împotriva anulării unui contract de închiriere a unui tramvai cu ocazia evenimentului intitulat Tramvaiul Rainbow. Aceștia au acuzat STB de homofobie. 

Ce spune Asociația „MozaiQ”… 

Asociația își exprimă nemulțumirea și pe pagina sa de socializare, cerând intervenția primarului general Nicușor Dan.

Asociația „MozaiQ” susține că ar fi avut un contract de închiriere pentru un tramvai, dar că STB ar fi anulat contractul afirmând că s-a defectat tramvaiul.

„Asociația MozaiQ, organizație comunitară a persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgender) a organizat o serie de evenimente dedicate comunității LGBT cu ocazia Săptămânii Pride din București (Bucharest Pride 2021) în perioada 6-15 august.

Pe data de 14 august, MozaiQ urma să organizeze un eveniment desfășurat într-un tramvai, numit ”Tramvaiul Rainbow”, închiriat prin serviciul Societății de Transport București STB S.A., ”Bucharest Events Tram”. Contractul de închiriere al mijlocului de transport a fost semnat de către Asociația MozaiQ LGBT în data de 10 august 2021, urmând a fi semnat de o serie de directori și responsabili din partea Societății de Transport București.
În procesul de semnare de către STB, pe data de 12 august 2021 am fost anunțați că tramvaiul s-a defectat și că ni se va revoca serviciul de închiriere. Înțelegem că tramvaiul trebuie să fi fost funcțional la data semnării contractului de către Asociația MozaiQ, însă la momentul semnării contractului de către STB, acesta a devenit brusc nefuncțional. Credem că această întâmplare nu a fost o eroare logistică sau de comunicare, ci a fost o decizie conștientă a conducerii STB de a anula contractul și de a refuza serviciul unei asociații LGBT.

Asociația MozaiQ a revenit către STB cu o solicitare de informații cu privire la detaliile specifice ale defecțiunii tehnice invocate, traseul exact al tramvaiului „Cofetărie” cu numărul de inventar 2008, când a avut loc defecțiunea tehnică, dacă această defecțiune poate fi remediată până la data evenimentului amintit, precum și posibilitatea înlocuirii garniturii defecte cu o alta. La această solicitare MozaiQ nu a primit niciun răspuns momentan.

Considerăm că anularea evenimentului „Tramvaiul Rainbow” de către STB reprezintă un abuz și o discriminare fățișă din partea STB S.A. și solicităm conducerii acestei instituții aprobarea evenimentului „Tramvaiul Rainbow”, eventual cu o altă garnitură funcțională, ori „repararea” imediată a vehiculului defectat”, se spune în comunicatul asociației.

Adevărul de la STB…

Directorul general al Societății de Transport București (STB), Adrian Criț, a declarat pentru București FM că tramvaiul cu pricina este unul fabricat în anii ’60.

„El nu se află în exploatare, nu face parte din Parcul rulant pe care STB îl mobilizează zilnic. În speță, tramvaiul „Cofetărie” nu a mai fost folosit de un an și jumătate. De aceea, el nu se află în mentenanță permanent, iar, înainte de a-l închiria, trebuie să îl verificăm. Suntem obligați să facem aceste verificări deoarece este vorba despre siguranța celorlalți participanți la trafic dar și de siguranța chiar a pasagerilor tramvaiului.
Cu ocazia verificărilor tehnice, s-au constatat defecțiuni. Personalul STB lucrează și acum la reparații. Nu a fost vorba nici un moment despre nici o discriminare, față de nici o organizație sau asociație”, a explicat Criț pentru București FM.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.