Până pe 26 septembrie, în fiecare week-end, câte 20 de căței așteaptă, în Parcul Izvor, să facă cunoștință cu noile lor familii.
Cățeii provin din adăposturile ASPA București, sunt sterilizați, deparazitați și microcipați. Adopția este gratuită, spune reprezentanta ASPA, Mara Marga.
foto: Mircea Apostolescu
Astăzi, în parc, erau căței de talie medie, mulți dintre ei puiandri, ceea ce îi face mai ușor de adoptat, pentru că se pot forma direct alături de noua lor familie.
În adăposturile ASPA se află, în acest moment, peste 1.200 de căței, adică cu circa 20% peste capacitatea normală, a declarat Mara Marga.
Reprezentanta ASPA îi îndeamnă pe bucureșteni să adopte căței, însă face apel la seriozitate, declarându-se împotriva „adopțiilor compulsive”, adică realizate dintr-un imbold de moment. Oamenii ar trebui să se gândească foarte serios la adoptarea unui animal, deoarece acest gest implică o mare responsabilitate față de soarta animalului respectiv, explică Mara Marga.
Și Max își caută o familie…
foto: Mircea Apostolescu
Astăzi și Consiliul Județean Ilfov a lansat o platformă de adopție a animalelor, în special căței. Pe site-ul ilfovadopta.ro se află deja fotografiile, descrierile comportamentale și poveștile a 50-60 de căței dintre cei circa 280 din adăposturile de la Brănești, Buftea și Cornetu.
Adopția se poate realiza foarte ușor. Adoptatorul trebuie să prezinte doar cartea de identitate, un act privind posesia – proprietatea sau dreptul de folosință asupra unui spațiu, adică un contract de închiriere, și o adeverință de venit, explică Ștefan Rădulescu, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov.
foto: Mircea Apostolescu
Cățeii sunt deparazitați, sterilizați și microcipați, iar adopția este gratuită, a declarat Hilde Tudora, șefă a Biroului de Protecție a Animalelor al Consiliului Județean Ilfov.
Zonele în care abandonul cunoaște cele mai mari valori, existând adevărate haite pe străzi, sunt Domnești, Dobroești și Măgurele, a mai declarat Tudora.
Președintele Consiliului Județean Ilfov, Eduart Thuma, spune și el că abandonul animalelor reprezintă o problemă importantă și tocmai din această cauză, de circa trei săptămâni a fost pus în funcțiune un proiect pilot de monitorizare cu ajutorul camerelor de supraveghere a unor zone din Domnești unde se abandona frecvent foarte mulți câini, explică șeful CJ Ilfov.
Să scăpăm de cartoful fierbinte…
Atât autoritățile locale din București, cât și cele din Ilfov par a fi de acord asupra faptului că abandonul și nesterilizarea câinilor duce la apariția haitelor de câini fără stăpân. Însă, când vine vorba despre responsabilitatea privind abandonul, vina este pasată dintr-o parte în cealaltă. Dacă președintele Thuma spune că animalele abandonate pe teritoriul Ilfovului ar proveni din București și Giurgiu, cei de la ASPA București susțin că ilfovenii ar abandona câini la marginile Capitalei.