Festivalul Internațional ”George Enescu”, la un sfert de veac!
Articol de cristina.toma, 28 august 2021, 16:38
În aceasta seară, la Sala Palatului, vor răsuna primele acorduri ale celei de-a 25-a ediții a Festivalului Internațional ”George Enescu”, o editie de-a dreptul curajoasă nu doar prin faptul că este organizată în condițiile unei pandemii, ci și prin invitații și evenimentele sale.
Anul acesta, Festivalul Internațional ”George Enescu” împlinește un sfert de veac și se desfășoară sub semnul iubirii pentru că, de ce să nu recunoaștem, iubirea a fost întotdeauna cea care a inspirat marile capodopere muzicale, fie că a fost vorba de iubirea dintre doi oameni, de iubirea pentru Dumnezeu, pentru un ținut, iubirea pentru natura și tot iubirea s-a dovedit a fi cea mai mare forță de regenare după catastrofe de tot felul.
Dincolo de toate acestea, cea de a 25-a editie este și una din probele de maturitate în promovarea muzicii lui George Enescu printre artiștii străini și români, deoarece reușește să prezinte cel mai mare număr de lucrări enesciene -37 la număr- și cel mai complex program cu lucrările marelui compozitor din întreaga sa istorie.
Dacă, tradițional, orchestrele din străinătate preferau să interpreteze cele două ”Rapsodii române”, la ediția din 2021 artiștii invitați vor permite publicului să cunoască și să exploreze în profunzime creația lui Enescu, de la lucrările de tinerețe fără număr de opus, până la capodoperele camerale și simfonice ale stilului târziu și la fragmente de manuscrise redescoperite și finalizate postum. Dintre acestea, nu putem să nu amintim chiar ”Simfonia a II-a”, scrisă în 1914, care va fi prima lucrare cântată în această seară în festival, în concertul de deschidere susținut de orchestra Filarmonicii George Enescu și avându-l la pupitru de dirijorul Kristjan Jarvi.
Vor mai putea fi auzite în cadrul Festivalului și ”Sonata a III-a” în caracter popular românesc, în aranjamentul lui Valentin Doni și interpretată de Patricia Kopatchinskaja, una dintre ambasadoarele de seamă a lui George Enescu în lume.
Nu în ultimul rând, publicul va avea ocazia să asculte două capodopere de maturitate care nu s-au auzit niciodată în timpul vieții compozitorului: poemul simfonic ”Vox Maris” și ”Simfonia a IV-a”, finalizată postum de Pascal Bentoiu și publicată pentru prima dată într-o ediție modernă în 2020. De altfel, ”Simfonia a IV-a” va fi interpretată pentru prima oară în Festival de către un ansamblu internațional: Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, sub bagheta maestrul Daniele Gatti, la Sala Palatului, pe 23 septembrie.
Vor fi interpretate pentru prima dată în cadrul acestui festival mai multe lucrări de George Enescu: două lucrări de Enescu în concertul din 12 septembrie, susținut de pianistul Cyprien Katsaris și violoncelistul Manuel Fischer-Dieskau, trei melodii, aranjament pentru violoncel și pian -Le desert, Le galop, Soupir-, precum și Allegro în fa minor pentru violoncel și pian
O altă lucrare a marelui compozitor prezentată în premieră va fi ”Fantezia pentru pian și orchestră” în interpretarea Orchestrei de Stat din Atena, sub bagheta dirijorului Stefanos Tsialis, alături de pianista Saskia Giorgini, Tot în premieră, melomanii vor putea asculta și ”Sonata nr. 3 în la minor pentru pian și vioară op.25”, în caracter popular românesc, într-un aranjament pentru orchestră de Frédéric Chaslin.
Publicul iubitor de muzică clasică va putea asculta interpretări diferite ale unor lucrări precum ”Capriciul Român pentru vioară și orchestră” în interpretarea lui Dmitry Sitkovetsky cu Orchestra Filarmonică Regală din Londra, dirijată de Vasily Petrenko, precum și la concertul ansamblului francez Les Dissonances, cu David Grimal director artistic și solist.
O altă lucrare ce va putea fi ascultată în interpretări diferite este si ”Octuorul” va fi interpretat în variantă originală în cadrul Proiectului Enescu din 25 septembrie, în timp ce în timp ce aranjamentul pentru orchestră de coarde va fi interpretat de Orchestra de Cameră din Lausanne, dirijată de Joshua Weilerstein.
Festivalul Internaţional ”George Enescu” se desfășoară până pe 26 septembrie.
Detalii despre programul evenimentului și bilete găsiți pe site-ul www.festivalenescu.ro.