Galei Tânărului Actor – HOP începe mâine

26 tineri actori intră în competiție pentru Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP, ajunsă la ediția cu numărul 24.

În premieră, festivalul se va desfășura la Alba Iulia, în sala Casei de Cultură a Studenţilor.

Concursul va putea fi urmărit și online, în direct, pe site-ul https://galahop.uniter.ro/, contul de Facebook al Galei HOP (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor) și YouTube al UNITER, joi şi vineri, de la ora 18:00, iar publicul va avea posibilitatea să voteze actorii preferaţi pe www.galahop.uniter.ro, până sâmbătă, la ora 16:00, iar la ora 10:00, vor fi anunțați câștigătorii.

Directorul artistic al galei este coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu, iar tema pe care a propus-o pentru acest an este: „Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual”, și are motto-ul „Caragiale – o lume în mişcare”.

Preselecţia s-a desfăşurat în iulie pe baza înregistrărilor video trimise online de concurenţi. Daniela Nane (actriţă), Alexander Hausvater (regizor),  Ioan Ardelean (actor şi regizor), Silvia Ghiaţă (producător TV), Andrei şi Andreea Grosu (regizori), au fost membri acestui prim juriu.

11 tineri actori şi cinci trupe au intrat în cursa finală a galei de la Alba Iulia pentru Premiul „Ştefan Iordache” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP, De asemenea se vor acorda Premiul pentru cel mai bun actor şi Premiul pentru cea mai bună actriţă – la secţiunea Individual, Premiul „Cornel Todea” (pentru cea mai bună trupă de actori) şi pentru Premiul „Sică Alexandrescu” (premiul special al juriului) – la secţiunea Grup.

Din juriul care va desemna câştigătorii fac parte Cătălin Ionescu Arbore – scenograf, Ioana Bogăţan – actriţă, Mihai Constantin – actor, Rodica Mandache – actriţă şi Vava Ştefănescu – coregrafă şi dansatoare.

Sunt și la această ediție oferite două premii speciale:  Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF” şi Premiul pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală, acordat de actriţa Dorina Lazăr.

La secţiunea Individual participă: Oana Antonovici, Patricia Gavril, Marin Lupanciuc, Oana Tudoran, absolvenţi ai Universităţii de Vest din Timişoara;  Petru Mărginean, Alina Mişoc și Ileana Ursu, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca; Toni Gheorghe și Andreea Moustache care au studiat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”; Diana Raluca Amitroaie, de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” de la Iaşi şi Andrada Oltean, absolventa Universitității „Lucian Blaga din Sibiu.

La secţiunea Grup au fost selecţionate spectacolele:

* „Cazul Broaştelor”, cu Alexandru Cruceru şi Sonia Kalman, absolvenţi ai UNATC Bucureşti, şi Crăiţa Mladinovici, absolventă a Universităţii Hyperion din Bucureşti;

* „Cetăţeni Turmentaţi”, regia Norbert Boda, cu Alexandru Chindriş, George Olar, Irina Sibef şi Maria Teişanu, absolvenţi ai Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca;

* „D’ale lu’Aghiuţă”, cu Stela Cora, Andrei Cristea şi Lăcrămioara Soare, absolvenţi ai UNTC Bucureşti;

* „Memento uMori”, cu Cezara Creţu, Andrada Oltean, Alis Pelle, absolvenţi ai Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi Vlad Pelin, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti;

* „Năpatima”, cu Eugeniu Cozma şi Oana Zara, absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti.

Ediția din acest an găzduiește și câteva evenimente speciale.

Vineri, de la ora 17:00, actriţa Rodica Mandache va lansa albumul „O carte frumoasă despre un om frumos. Ovidiu Iuliu Moldovan”.

De la ora 19:30, după evoluţia concurenţilor, va avea loc spectacolul „Jungla TEVE”, creat de Gigi Căciuleanu, cu Lari Giorgescu şi Alina Petrică, actori care au fost la rândul lor concurenţi la HOP. Producția aparține Teatrului Dramaturgilor Români din Bucureşti.  Muzica este compusă de Adrian Nour, iar scenografia este semnată de Corina Boboc. Asistent coregrafie:  Lelia Marcu-Vlad,

În ultima zi a Galei HOP, înainte de de festivitatea de decernare a premiilor, de la ora 17:00, se va lansa albumul „Cornel Todea – dincolo de regie” semnat de jurnalistul şi prozatorul Ion Moldovan. Regizorul Cornel Todea a fost iniţiatorul, directorul şi amfitrionul Galei HOP timp de 14 ani, sufletul acestui program creat din dragoste pentru tinerii actori.

De la 18:00 este programat „‘A fi ŞI a nu fi’. CARAGIALE, un MEREU ALTUL”, un spectacol de şi cu Gigi Căciuleanu, pe baza unor poeme de I.L. Caragiale, Parteneri de scenă îi vor fi: Paul Ilea, creatorul muzicii și  Ana şi Bogdan Iacob.

Pe tot parcursul Galei, în foaierul Casei de Cultură a Studenţilor va fi expoziţia „DansActorul ca fenomen. Punct” realizată de Mircea Albuţiu. Artistul îi surprinde în fotografiile sale pe dansActorii participanţi la ediţia trecută a galei.

Spectatorii care doresc să fie prezenţi în sala Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, vor plăti un bilet de acces, cu preţul de 15 lei sau 5,5 lei pentru elevi şi studenţi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.