VIDEO: Gelu Duminică (sociolog) – „Trebuie aduși alți comunicatori”!

Despre vaccinare, impactul mesajelor transmise în spațiul public de către vectorii de imagine și alte subiecte actuale au discutat Alex Minculescu și Andreea Bratu cu Gelu Duminică, invitat în matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Skype.

„Sigur că putem să zicem că cei care nu se vaccinează sunt altfel, dar cred că greșim dacă facem asta. Noi toți acționăm din dorința de a ne fi bine. Nu cred că cineva nu se vaccinează pentru că vrea să îi fie rău. Dar binele, așa cum noi l-am înțeles, este diferit. Întrebarea este de ce unii dintre noi avem un alt bine decât ceilalți.

Ideea este că leadership-ul nu a promovat binele comun. Din păcate, argumentele oferite până în momentul de față au fost pentru o singură tabără: pentru cei care s-au vaccinat. Însă, pentru ceilalți argumentele nu au venit și logic că s-a lăsat loc mult falsului”, explică Gelu Duminică.

Dacă vrei să afli cum explică noțiunea de „binele comun”, cum comentează mesajele pro-vaccinare și campania de promovare a vaccinării, ce spune despre responsabilitatea în societate, vezi VIDEO.

„Antivacciniștii au avut și o metodologie de promovare mai aplicată pentru România. Transmițătorii lor au fost mult mai credibili, de la prelați până la lideri politici. Ne e ușor să antagonizăm. Trebuie să nu uităm totuși că societatea asta este cum este. Da, ne-am dori să trăim în societatea israeliană, dar ca oamenii aceia să ajungă unde sunt nu au semănat neghină și au dorit să culeagă grâu! Nu uitați că la noi cei mai slab credibili sunt politicienii.

Cine a fost principalul taransmițător de informații? Politicienii… Oamenii au ajuns la concluzia de a nu se vaccina pe fondul unei lipse acute de comunicare. Oamenii aceia se simt abandonați, oaia neagră din comunitate, ceea ce nu este OK! Nu am explicație pentru faptul că încă nu avem un studiu care să ne arate zonele unde este nevoie de intervenție. Ce fel de mesaje ar merge acolo? E o diferență mare de viziune între medici și politruci. Nu am o explicație și nu înțeleg de ce nu se întâmplă lucruri. Nu înțeleg de ce nu se pune ca vârf de comunicare cineva care să nu fie din sfera politica…”, punctează sociologul.

„Trebuie aduși alți comunicatori. Emițătorul este cel care transmite mesajul. Din păcate, în momentul de față, campaniile pe care le vedem pentru mine sunt sfidătoatre ținând cont de situația din teren. Nu poți să continui să spui: o să poți să călătorești în afară. Orice campanie are ajustare atunci când nu merge.

Există 30% din corpul profesoral nevaccinat. Ce ai făcut tu în ultimele luni să îi convingi să se vaccineze? Te așteptai ca omul acela să se vaccineze. Logic că este o discuție foarte mare între drepturi și libertăți. Înainte de a pune în practică măsuri punitive, explică, fă omul să înțeleagă”, adaugă Gelu Duminică.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.