VIDEO: Suntem pe val! Pe valul 4!
Articol de dianamatei, 7 septembrie 2021, 16:00 / actualizat: 7 septembrie 2021, 19:59
Am mai învins din frică dar nu suntem convinși că există.
Cam asa arătăm la aproape doi an de la declansarea pandemiei.
Si acest val, care creste la orizont, vine peste noi cu o altă veste.
Una care îi înfiorează mai ales pe cei care au copii.
Ei sunt mai afectați acum.
„E trist să vedem că cel mai aproipat suflet de lângă noi poate trece prin această boală. Până acum ne-am protejat familia. Ei erau mai putin expusi. Acum mare parte dintre adulti sunt vaccinati si învătăm să trăim cu boala si cum să ne comportăm. Copiii nu mai sunt atât de protejati si atunci riscul a crescut.
Tulpina nu e neapărat mai agresivă cu copiii dar s-a adaptat. Asta inseamnă rata de transmitere crescută”, spune managerul de la Marius Nasta, Beatrice Mahler.
Ne punem întrebări și încercăm să găsim răspunsuri.
Ne-am relaxat deși am avut cazuri multe.
Ne relaxăm deși cazurile încep să crească din nou.
Totul pare că are o logică, ne spune specialistul.
„Anul trecut nu știam mare lucru. Statele care treceau prin primul val aveau informații care nu puteau să te linsitească. S-a dovedit una dintre cele mai complexe boli. Nu doar că este extrem de complicată dar sindromul nu l-am deslușit foarte bine. Nici acum lucrurile nu sunt complet relaxate pentru că nu avem o terapie țintită. De aceea nu ne putem relaxa complet. Un an de zile am avut o presiune uriașă. Față de acum un an știm mai multe lucruri. Abordăm altfel boala. Oamenii știu ce au de făcut și știm la ce să ne așteptăm”.
Pentru unii dintre noi, frica există în continuare.
Însă la capitolul care ne obligă să respectăm reguli, suntem deficitari.
„Condiția să faci ordine e să respecți regulile. Să nu amestecăm medicalul cu politicul. Democrația înseamnă drepturi. Este foarte important să ne punem întrebări, chiar dacă nu ne convin răspunsurile. Democrația este un prieten, nu un dușman. Propunem reguli dar ele trebuie explicate. Și așa vom scapă de frică”.
Unii dintre noi am trecut prin boală: mai greu sau mai ușor.
Însă trebuie să fim atenți la ce rămâne după, pentru că suntem diferiți iar boala ne tratează, și ea, …diferit.
„Fiecare om are efectele lui. Poate să aibă o formă ușoară și rămâne cu astenie; poate fi o formă severă și rămân sechele pulmonare grave. Etapa de după este complexă și depinde de ce organ a fost mai afectat și apoi se adreseasă simptomatologiei. Sunt pacienți la care analizele sunt bune dar ei se simt rău. Afectarea la nivel micro a unor organe poate lasă asemenea sechele. Încercăm să rezolvăm simptomele: respectăm somnul, luăm minerale, la nivel respirator trebuie un antrenament al musculaturii pulmonare”.
Teoria conspirației persistă însă.
Luăm informații de pe ici’, de pe colo’ , fără să ni le explice oameni care se pricep.
Facem comparații cu alte vaccinuri, fără niciun fel de legătură cu realitatea.
Specialistul ne explică.
„Vaccinul antigripal are o altă formă în fiecare an, pentru că se modifică tulpinile. Anumite mesaje își modifică o parte din mesaj. Dar procedura nu se schimbă. La fel va fi și la vaccinul pentru Covid. La el, tulpina se modifică un pic la nivelul coroanei. La Delta s-a modificat ceva mai mult. Cercetarea și știința ne-au oferit o surpriză extraordinară cu acest vaccin”.
Dăm vina pe campaniile de informare.
Medicii sunt oameni de știință. Poate nu întotdeauna știu să jonglezele cu vorbele.
Și poate că nici cei care trebuie să o facă, n-au știut.
„Mesajul trebuie să vină de la personalul medical dar trebuie îmbrăcat să ajungă la sufletul oamenilor și să îi convingă”.
Suntem pe val! Pe valul 4.
De noi depinde să ajungem, teferi, la mal!