SOS! Ce facem când oamenii apropiați distribuie fake news?
Articol de Vicentiu Andrei, 8 septembrie 2021, 17:59
Cât de des ți s-a întâmplat să observi că familia sau prietenii distribuie informații cu care nu ești de acord?
Cât de des vezi informații despre care știi sigur că sunt eronate, înșelătoare sau dezinformează?
Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, spune că în cazul simplului conflict de idei nu poate recomanda o conduită anume, deoarece ține de relația pe care o ai cu acea persoană, atunci când postările apropiaților conțin în mod evident elemente de tip fake news, ai putea da o mână de ajutor în corectarea lor.
Ce poți face, concret?
Dacă este vorba de ceva minor, fără vreo miză anume, cum ar fi o fotografie editată care arată un loc mai frumos decât în realitate, sau atribuirea greșită a unui citat, este foarte ușor să corectezi amabil persoana.
Cel mai probabil, îți va mulțumi și totul se oprește aici.
Dar ce facem atunci când este vorba de dezinformări pe subiecte care au un impact social, cum sunt afirmațiile eronate din domeniul medical, de exemplu?
Primul pas este să clarifici intențiile persoanei.
Cei mai mulți dintre noi nu distribuim fake news cu intenție, ci pentru că aceste mesaje ni se par convingătoare, sau pentru că vin dintr-o sursă pe care noi o considerăm de încredere.
Deci, primul pas este să întrebi persoana în cauză de ce consideră mesajele distribuite ca fiind unele credibile.
Poți porni discuția de aici.
Este recomandat să abordezi persoana cu calm și înarmat cu argumente care vin din surse pe care interlocutorul le apreciază.
Orice om are un perimetru de acceptare și un perimetru de respingere a ideilor noi.
Trebuie să ai grijă să menții argumentele tale cât mai aproape de această zonă de acceptare; nu te lega de credințele și valorile profunde ale persoanei, chiar dacă nu le împărtășești sau le consideri sursa problemei.
Nu jigni și nu te comporta cu superioritate, nimănui nu îi place să fie dăscălit ca un copil mic.
Alege cu grijă metoda de comunicare, evită să discuți în scris, unde este mai greu să nuanțezi ideile, dar și în public, deoarece interlocutorul se poate simți expus, umilit sau presat să cedeze.
Dacă discuția lămuritoare merge bine, poți cădea de acord cu persoana în cauză să își șteargă postarea, sau să te lase să comentezi public pe marginea ei, pentru a atrage atenția asupra erorilor din mesaj.
Nu recomand să îl corectezi public de la bun început, este posibil să atragi o reacție negativă puternică.
Cel mai important sfat este să ai grijă să nu escaladeze conflictul.
E și mâine o zi pentru a relua discuția.
În plus, recomand să eviți să abordezi în astfel de discuții private persoane necunoscute, este puțin probabil să fie receptive la ce ai de spus.
Mult succes! Și nu uita, alege sursa sigură de informații, BucureștiFM!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a
întâlnit cu fenomenul fake-news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceeea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 fm de la 09:15, 13:40 și 18:30!
Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.