Fake news, un fel de ”telefonul fără fir”
Articol de Vicentiu Andrei, 15 septembrie 2021, 18:21
Se spune că o minciună poate să facă ocolul pământului înainte ca adevărul să apuce să se încalțe măcar.
Paradoxal, acest citat a devenit el însuși o sursă de informații greșite, fiind atribuit în mod eronat scriitorului american Mark Twain, spune Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.
Cu toate acestea, ideea din spate rămâne cât se poate de actuală. Un nou studiu a descoperit că, pe Facebook, știrile false pe subiecte politice atrag de șase ori mai multe interacțiuni online decât informațiile factuale.
Cercetarea, care a fost realizată de specialiști de la New York University și Université Grenoble Alpes, a analizat postările publicate de peste 2.500 de pagini de Facebook din august 2020 până în ianuarie 2021.
Studiul a concluzionat că postările din surse cunoscute pentru fake news au obținut de șase ori mai multe like-uri, distribuiri și comentarii pe platformă, comparativ cu postările din surse de știri de o bună reputație.
Un purtător de cuvânt al Facebook, a declarat pentru Insider că studiul respectiv a analizat în principal modul în care oamenii interacționează cu conținutul de pe paginile de Facebook, „care reprezintă o parte foarte mică din tot conținutul” de pe platformă, și că nu măsoară numărul de oameni care au vizualizat efectiv postarea.
Facebook nu a acordat acces cercetătorilor pentru a vedea reach-ul postării, adică numărul de persoane au vizualizat un anumit conținut.
În orice caz, în lumina acestor informații,dar și a altor cercetări similare, îți recomand să aplici ”pauza înainte de share”.
Aceasta este o metodă simplă și eficientă de a limita răspândirea dezinformării.
Este vorba de o campanie ONU, #pledgetopause, prin care suntem invitați să ne gândim la faptul că un mic share pentru noi poate însemna începutul unui ”telefon fără fir” al dezinformării.
Lucrurile pe care distribuim online se pot răspândi ca focul și pot avea consecințe importante. Campania s-a dovedit a fi una de succes.
Datele de cercetare arată că, atunci când fac o pauză înainte de a apăsa pe share, utilizatorii social media au ocazia să evalueze originea, credibilitatea și acuratețea informației, ceea ce reduce tendința de a distribui informații false.
În concluzie, înainte de a da share, gândește-te: CINE este autorul postării? CARE este sursa? DE UNDE provide informația? DE CE vrei să distribui postarea? CÂND a fost publicată postarea?
Distribuie responsabil! Fă o pauză pentru a elimina răspunsul emoțional (cum ar fi să postezi ”la nervi”).
Gândește.
Raportează-te critic la informație.
Distribuie doar dacă ești convins că este o informație sigură.
Până data viitoare, râmâi pe BucureștiFM pentru știri verificate!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a
întâlnit cu fenomenul fake-news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceeea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 fm de la 09:15, 13:40 și 18:30!
Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.