Nicușor Dan: „Avem nevoie de un studiu care să ne spună care sunt principalii poluatori”

Bucureștiul are restanțe la capitolul protejarea mediului, recunoaște primarul Capitalei, Nicușor Dan. El spune că săptămâna aceasta va lansa o licitație pentru realizarea unui studiu care să fie baza elaborării Planului Integrat de Calitate a Aerului.

„Mă preocupă subiectul de a face din Bucureşti un oraş verde. Avem nevoie de colaborare cu mediul privat şi, prin intermediul Camerei de Comerţ Româno – Germane, sperăm ca anunţurile noastre pentru achiziţii publice de diverse lucrări să ajungă către cât mai multe companii interesate. Din păcate, Bucureştiul are restanţe care vin din trecut şi pe care trebuie să le adresăm cu prioritate fără să neglijăm tot ce înseamnă tehnologie şi oraş al viitorului.

În ceea ce priveşte strategia pentru un oraş verde, a fost în consultare publică şi lansăm chiar săptămâna aceasta o licitaţie pentru studiul care să fie bază pentru Planul Integrat pentru Calitatea Aerului. Înainte de a elabora planul de măsuri prin care să îmbunătăţim calitatea aerului, avem nevoie de un studiu care să ne spună care sunt principalii poluatori, unde sunt ei, care este ponderea fiecăruia în poluarea aerului din Bucureşti. Am fi foarte fericiţi dacă, în urma acestui proces de achiziţie pe care îl vom lansa săptămână asta, o firmă foarte serioasă, europeană, va face această analiză pentru Bucureşti”, a declarat Nicușor Dan.

Edilul susține că anul acesta a fost primul în care nu s-a mai toaletat sălbatic în București pe baza avizelor de la Primăria Generala pe care ADP-urile le executau fără nici un fel de specialist.

„Pe chestiuni care ţin strict de calitatea aerului, vreau să menţionez faptul că am depus şi sunt foarte optimist că o să obţinem de la Autoritatea Naţională pentru Arii Protejate administrarea Parcului Natural Văcăreşti, o uriaşă oportunitate pentru Bucureşti de mediu, dar şi turistică. Poate să devină un simbol al oraşului. Asta depinde de finanţarea din PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n. r). 

Avem un proiect care se numeşte „Plămâni verzi pentru Bucureşti” şi care înseamnă pur şi simplu plantarea a sute de mii de arbori în zone care o permit, inclusiv în alveolele de pe drumurile publice. Tot legat de mediu şi de verde, anul acesta a fost primul an în care nu s-a mai toaletat sălbatic în Bucureşti, în baza acelor avize generale pe care Primăria Generală le dădea şi administraţiile domeniului public ale sectoarelor le executau fără niciun fel de specialist”, a explicat edilul Capitalei.

De asemenea, Nicușor Dan estimează că în toamna anului viitor vor fi lansate noi proceduri de achiziţii pentru construcţia unei staţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor şi pentru crearea unei infrastructuri ce va ajuta la un management integrat al traficului.

„O altă chestiune care ţine de mediu este gestionarea deşeurilor. Aici am făcut câţiva paşi procedurali necesari: constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară între Municipiul Bucureşti şi cele şase sectoare. Pe atribuţiile care revin conform legii Primăriei Municipiului Bucureşti estimăm că vom avea documentaţiile pregătite cam într-un an de acum înainte pentru construcţia unei staţii de tratare mecano-biologică. Undeva în toamna anului viitor vom lansa procedura de achiziţie pentru această staţie de tratare, o investiţie de aproximativ 50 de milioane de euro”, a declarat edilul Bucureştiului, la ediţia a IX-a a conferinţei „Cities of Tomorrow”.

O altă problemă de care a discutat Nicușor Dan a fost traficul auto din București: „Probabil, componenta cea mai importantă de poluare vine din traficul auto. Există o soluţie care este relativ ieftină şi relativ rapidă: managementul traficului cu noua tehnologie. Finanţarea depinde de PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.), dar sunt destul de optimist că, într-un an de acum înainte, deci în toamna anului viitor, vom lansa o achiziţie pentru tot ce înseamnă infrastructură şi tehnologie pentru acest sistem integrat de management al traficului”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.