VIDEO: Dan Bărbulescu – „Parcul Văcărești nu moare, e plin de animale, de viață!”

Invitat în emisiuna În Comunitate a fost Dan Bărbulescu, director executiv „Parcul Natural Văcărești”.

„Își scot strămoșii degetele afară…”.

Cam așa, ici și colo, natura ne dă un semn că vrea să trăiască și ne cere ajutorul. Multe parcuri mor, însă, sub privirile noastre neputincioase. Sunt pasate de la unii la alții…nu sunt bani, nu sunt oamenii…

Gura de rai din mijlocul orașului pare că are altă soartă. Parcul Văcărești trăiește!

„Eu nu înțeleg de ce mor parcurile, că sunt pline de oameni. Parcul Văcărești nu moare; e plin de animale, de viață…Oamenii merg acolo, aleargă…”, spune Dan Bărbulescu, director executiv „Parcul Natural Văcărești”.

Primăria, șeful statului par interesați ca acest parc să trăiască. Însă o vizită și o dorință nu fac mare lucru.

„Primăria și-a exprimat din nou dorința de a lua parcul în administrare. Nu are încă o administrație de sine stătătoare. Trebuie să înceapă investițiile. Are un profil natural bogat dar are nevoie de protecție pentru a-l menține sănătos”.

Am fi tentați să spunem că natura trebuie lăsată în pace. Că nu trebuie să ne băgăm să-i stricăm socotelile cu ea însăși. Ei bine, nu e așa! Natura are nevoie de noi.

„În lipsa măsurilor aceste spații dispar. Dacă vrem să le conservăm, avem nevoie de o administrație și de proiecte. Interesul nostru este să formăm un grup de management care să aducă specialiști și capacitate financiară. Noi suntem gata să ne implicăm. Pentru că noi am administrat parcul. Avem nevoie de bani, de pază, de educație de informare. Trebuie să existe un echilibru. Acum fondurile sunt doar din privat”.

Noi, oamenii, uităm ceva: dacă ajutăm, am putea fi recompensați. Dacă legăm natura de orașul nostru, nu avem decât de câștigat.

„Trebuie să legăm locul la viața orașului; bariere verzi, locuri de parcare. Oamenii așteaptă mai mult. Parcului îi lipsește o infrastructură accesibilă. Însă mari schimbări nu se petrec. Nu există o stație de autobuz care să se numescă Parcul Natural Văcărești, un indicator…Sunt multe lucruri de pe urma cărora orașul va avea de câștigat”.

Viața din parc trebuie protejată, iar „Sun Challenge” asta face. Alergăm și strângem bani pentru…căsuța vidrelor.

„Duminică, pe 26 septembrie, de la ora 8:00. Sunt 3 curse. Se pleacă de la Sun Plaza, se aleargă și prin parc; lucrurile sunt atent monitorizate. Ne înscriem până duminică pe sunplaza.ro. Se termină totul către ora prânzului. Este cel mai lung traseu fără asfalt. Nu este o cursă obișnuită. Este o cursă pe un traseu accidentat, ca la munte. Vidra are casă. Fondurile alergătorilor merg ăn programe de protecție și conservare a speciei. Are nevoie de protecție, de liniște…este un animal nocturn, are nevoie ca zona să funcționeze. Șoferii care merg pe lângă parc să știe că le poate sări în față o vidră”.

Bucureștiul nu este singurul oraș cu natură sălbatică lânga el. Chiar dacă suntem orașul de unde se dă ora exactă, și celelalte merită toată atenția noastră.

„Coaliția pentru Natură Urbană este o inițiaitivă pe care o sprijinim să ducem mai departe exemplul parcului. Dacă un oraș are așa ceva, căutăm inițiative pentru a promova natura de lângă el”.

Ați descoperit verdele crud al naturii lângă casă, dați de veste!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.