VIDEO: Sectorul 1, mărire și decădere!
Articol de dianamatei, 21 septembrie 2021, 20:09
Sectorul fanion al Bucureștiului încearcă să iasă la lumină.
Gunoaie, șobolani, proiecte doar pe hârtie sau la vot.
Cam așa arată sectorul 1. E plin de istorie dar și de mormane de deșeuri, are cele mai vechi parcuri dar sunt lasate în paragină.
Iar situația a fost generată de actualul primar, spune consilierul PNL Dan Podaru.
„Eu am venit cu un trend pozitiv. Doamna Clotilde Armand a generat acel conflict cu firma Romprest care încă durează. Consilierii PNL au încercat să găsească o soluție, nu s-a dorit. E o decizie politică a doamnei și își asumă consecințele. Parcurile sunt total neîngrijite, este haos. Există propuneri să preluăm Cismigiul și Herăstraul. Domnul Nicușor Dan a zis că nu vor fi luate de primăria sectorului 1”.
Proiecte se votează pe bandă rulantă.
Dar…surpriză! Au rămas doar semnănturile consilierilor.
„Am votat o parcare subterană în zona Aviatorilor; deasupra un spațiu de joacă. Personal, pentru Turda-Mihalache am propus acordarea de 15 milioane de lei pentru cumpărarea unor terenuri, unele retrocedate cel puțin ciudat; se află între blocuri, erau spații verzi. Tot din acești bani, un teren viran pentru o parcare subterană și supraterană. Niciunul dintre aceste proiecte nu a fost pus în practică deși sunt votate. Este un abuz în serviciu în formă continuată.”
Mormanele de gunoi au mai dispărut în sectorul 1.
Însă situația nu s-a rezolvat complet.
„Gunoaiele nu mai sunt pe străzi. Au găsit o metodă prin care să se plătească să se deblocheze, cel puțin provizoriu, a situației. S-a găsit o formă de compromis. Firma de salubritate nu a fost plătită de 8-9 luni. Primăria are datorii mari”.
O altă mare problemă a sectorului a fost groapa de gunoi Iridex.
Autoritățile s-au certat, oamenii au avut de suferit.
Iar de o altă groapă nici nu poate fi vorba.
„Acest lucru nu se poate face în sectorul 1. Oamenii au fost expuși la pericole. Groapa Iridex a creat probleme. Gropa a fost închisă. Consilierii PNL nu vor accepta redeschiderea unei gropi în sectorul 1”.
Sectorul 1 are cel mai mare buget. Și riscă să rămână cu banii necheltuiți.
„În momentul în care am votat ca bursele să fie majorate iar bursele nu au ajuns integral la elevi, trebuie să se întâmple. Acest lucru stă în mâna doamnei primar. Puterea consiliului local este nesocotită în acest moment. 4,5% din întreagă sumă votată s-a investit până acum. Nu s-a făcut niciun proiect util comunității. Nu se reușește să se dea startul proiectelor. Niciunul dintre proiectele doamnei primar nu a depășit faza Facebook-ului. În alte sectoare se fac lucruri. Nu știm ce se întâmplă cu banii. Acești bani se duc înapoi la Guvern și se întorc în bugetul național.”
Rău cu cei vechi, rău cu cei de acum. Cam așa gândesc mulți locuitori din sector. O parte dintre cei de acum spun că pot să facă dar se bazează pe „împreună”.
„Noi avem obligația să facem proiecte. Însă avem nevoie de un parteneriat cu primarul. Și nu-l avem. Dacă nu se duc la bun sfârșit proiectele votate, toate doleanțele oamenilor sunt sortite eșecului. Ultima ședința de consiliu va fi joi. Ultima a durat aproape 12 ore. Sunt situații comice. Doamna primar vrea ca spațiile verzi să fie cedate asociațiilor de proprietari și firme. Vă dați seama ce ar ajunge Bucureștiul? Eu vreau crearea unui hub curtural în Piața Amzei, de exemplu. Apoi renovarea teatrului Bazilescu. Sectorul unu este un sector fanion, cu cel mai mare buget; are toate sediile ambasadelor-deci imaginea României și a Bucureștiului”.
O parte dintre…cei de azi vor străzi, locuri de parcarea, mărirea burselor și renovarea școlilor.
Cei de mâine îi așteaptă să-și țină promisiunile.