Trenul metropolitan Bucureşti-Ilfov, disponibil din 2024!

Trenul metropolitan București-Ilfov va putea funcționa din 2024, alături de autobuze, troleibuze, tramvaie și metrou. Anunțul a fost făcut de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (TPBI).

Cu ajutorul trenului metropolitan, locuitorii din regiune vor parcurge drumurile mai rapid.
De exemplu, distanta de la Snagov la Gara de Nord ar putea fi parcursă în circa 30 de minute, față de un interval de timp aproape dublu necesar unui autoturism în conditiile actuale de trafic, explică TPBI.

”Trenul metropolitan este practic un metrou care circulă la suprafață, cu toate avantajele pe care le are metroul, și cu avantajul că avem deja infrastructura CFR existentă. Înseamnă că, dacă locuiești în Ilfov și lucrezi în București, poți să îți lași mașina la un park&ride, te urci în trenul metropolitan și cobori la Gara de Nord, sau în Pipera, sau la Gara Obor, sau la Afi Cotroceni, ceea ce înseamnă o semnificativă economie de timp și, implicit, o reducere a poluării aerului”, a explicat primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Pentru introducerea serviciilor de tren urban şi metropolitan, TPBI a ţinut cont de reţeaua feroviară istorică din zonă. Astfel, au fost propuse să funcţioneze 16 servicii (linii). Într-o primă fază, prin utilizarea infrastructurii feroviare existente, va putea fi asigurată o viteză comercială ridicată (peste 40 kilometri/oră).

Sunt propuse 16 servicii (18 linii): Gara de Vest – Răzoare – Progresu – Jilava – Vidra; Gara de Nord – Gara de Vest – Progresul – Veseliei; Gara de Nord – Pantelimon – Progresul – Veseliei; Gara Obor – Chiajna – Gara de Vest – Cotroceni; Gara Obor – Jilava – Gara de Vest – Cotroceni; Orbital Bucureşti; Gara de Nord – Aeroport T1; Gara Obor – Aeroport T1; Gara Obor – Gara Băneasa – Aeroport T1; Gara Obor – Tunari – Aeroport T1; Gara de Nord – Aeroport T2; Gara de Nord – Chitila – Scroviştea; Gara Obor – Brăneşti – Islaz; Gara de Nord – Chiajna – Domneşti; Gara de Nord – Chitila – Săbăreni; Gara de Nord – Mogoşoaia – Grădiştea; Gara de Nord – Căciulaţi – Snagov; Titan Sud – Tânganu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.