VIDEO: Carmen Revencu – „Noi îmbrăcăm informația într-un mod cât mai ușor”

Invitată în emisiunea În Comunitate a fost Carmen Revencu, managerul de proiect EDUS.

Învățăm, învățăm, învățăm! Dar noi suntem învățați cu școala față în față. Pandemia ne-a determinat însă să învățăm și altfel; părinți, copii și profesori am devenit prietenii cei mai buni ai calculatorului. Și, din fericire, am avut și ajutor. Este cazul platformei EDUS.

„Am învățat vrând-nevrând. Avem platforme. Cu ajutorul părinților vom fi mult mai bine. Din păcate, pe partea de învățare a adulților suntem cu rata cea mai mică. 5% dintre adulți învață continuu. Aici intră și profesorii. Noi îmbrăcăm informația într-un mod cât mai ușor de accesa și pentru ei”, spune managerul de proiect Carmen Revencu.

Cu un început timid, platforma luat avânt în pandemie. Și este și un exemplu de afacere care s-a dezvolatat în această perioadă grea.

„Noi eram deja pe piață de 3 ani și aveam 50 de școli în pandemie. Am ajuns la 1000 de școli de la debutul pandemiei. Ne-am dezvoltat ca infrastructură. Noutățile cu care am venit au fost benefice. Ne-am gândit la eficientizarea învățării. A pornit ușor-ușor. Pandemia a validat nevoia digitalizării. Oferim gestionarea temelor, predarea online, catalogul online, interacțiunea dintre elevi și profesori. Și oferim și management educațional”.

Pentru un antreprenor, afacerea sa contează indiferent de perioadă. Trebuie să crească indiferent de greutăți sau nevoile celorlalți. Platforma crește dar cei care o administrează sunt conștienți că școala adevărată se face față în față.

„Stăm aproape de profesori, elevi și părinți. Noi am putea să spunem învățământ online. Am putut sesiza și efectele negative. Autoritățile trebuie să facă un program de cercetare. Expunerea intensă la calculator. E altceva în clasă. Noi susținem ideea de învățământ hibrid. Profesorul să poată gestiona informația de acasă. Însă învățământul face to face trebuie să rămână. Suntem animale sociale, învățăm față în față. Trebuie preluat din online informațiile dar gestionate. Părinții trebuie să limiteze copiilor la ecrane pentru că lucrurile să nu scape de sub control. Și în străinătate se susține învățarea față în față.”

Învățarea la distanță nu este de ieri de azi. A început cu mulți ani în urmă. Și am avut și noi o tentativă, revigorată în pandemie.

„Învățarea prin poștă, prin televiziune (l-am avut și noi în anii 80) și online care a debutat la MIT. Acolo s-au pus online cursuri mai vechi de 3 ani pentru orice din lume. Atunci s-a conștientizat importanța online-ului. Sunt țări sărace care au putut accesa cursuri de bună calitate. Și acum oferă contra cost. Universitățile noastre sunt la început”.

Platforma a mulțumit pe toată lumea. Părinții au știut de copii, profesorii au păstrat legătura mai bine cu ei.

„I-am ajutat în pandemie saăcomunice. Părinții au avut acces la note, la absențe; sunt părinți plecați în străinătate. Au ajuns informații la mulți copii prin tablete, telefoane…Chiar dacă au mai fost probleme. Marele beneficiu a fost cel al accesibilității pentru toți. Profesorii au putut gestiona mult mai eficient situația. Acum mulți se simt parte din echipa noastră și vin cu propuneri și sugestii. Noi le alegem pe cele optime. Însă încercăm să vedem nevoia lor reală”.

Ideile antreprenorilor de la EDUS nu s-au terminat. Pentru că nici școala online nu se va termina. Deși poate va fi doar o completare a celei din școli. Însă trebuie făcută cu profesionalism.

„Vrem servicii de training pentru profesori. Vrem și o nișă pe parte de meditații. Sunt elevi izolați care ar putea avea acces la profesori pentru meditații. Avem un sistem de evaluare și a elevilor și a profesorilor. Sunt testări imperfecte dar utile atât pentru părinți cât și pentru elevi. Este o soluție complementara testării de la clasă. Acum se merge pe evaluarea în echipă. Ne gândim la un soft pentru școlile vocaționale, de meserii. Să îi pregătească pentru piața muncii încă de pe băncile liceelor. Este nevoie de toate tipurile de meserii. Și se pierd multe vocații. Ne pleacă elevii. Și vrem să vedem și oportunități pe această parte.”

În bănci sau online, un om învățat este, în final, un om puternic!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.