Raed Arafat: „Intrarea la food-court sau la restaurantele din interiorul mall-urilor se va face cu certificatul verde COVID”

Raed Arafat a precizat vineri că persoanele care vor să meargă la restaurantele din mall-uri trebuie să prezinte certificatul verde COVID.

„Am fost întrebaţi ce se întâmplă cu zonele din mall unde se serveşte masa. Astfel, hotărârea de ieri prevede că zonele respective vor trebui delimitate, nu înseamnă că se construieşte un perete sau aşa ceva, dar se delimitează intrarea în zona respectivă, se intră printr-un anumit loc, în care se prezintă certificatul verde. Intrarea la food-court, cum se spune, sau la restaurantele din interiorul mall-urilor se va face tot cu certificatul verde. Se aplică aceeaşi regulă”, a spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat că există localităţi carantinate în judeţele Satu Mare, Maramureş, Botoşani, Sibiu.

„Localităţi carantinate avem în patru judeţe: Satu Mare, Maramureş, Botoşani, Sibiu. În Satu Mare sunt şapte localităţi carantinate, în Maramureş sunt opt localităţi carantinate, în Botoşani două localităţi carantinate, în Sibiu o localitate”, a afirmat Arafat într-o conferinţă de presă.

Acesta a explicat că efectul carantinării se va vedea în cel puţin două-trei zile de la aplicarea ei, când este de aşteptat să înceapă o scădere, chiar dacă nu una abruptă.

De asemenea, în cadrul conferinței, Raed Arafat a spus că patru pacienţi infectaţi cu noul coronavirus vor fi transferaţi din Bucureşti la Târgu Mureş.

„Între 1 şi 8 septembrie am avut 50 de solicitări de transfer, între 9 şi 17 septembrie – 206 solicitări de transfer, iar între 18 şi 23 septembrie – 535 de solicitări de transfer, care au fost manageriate la nivelul Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei.

Astăzi am luat decizia să transferăm patru pacienţi din Bucureşti de la unităţile de primiri urgenţe, unde se află pacienţi intubaţi, către Târgu Mureş, către terapie intensivă, care este operată de Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Târgu Mureş. Nu scade calitatea îngrijirilor. Vor ajunge la un centru universitar, dar, totuşi, este mult mai bine decât să rămână în UPU, mai ales că locurile nu sunt multe în Bucureşti.”

În ceea ce privește situația numărului de paturi de terapie intensivă în București, Raed Arafat a declarat că „astăzi, după discuţiile care au avut loc cu ASSMB, care se ocupă din partea Primăriei Municipiului Bucureşti de spitalele primăriei, avem promisiunea că astăzi o să intre un număr de paturi de terapie intensivă suplimentare.

Se aşteaptă emiterea avizului. De la DSP s-a dat o parte din avize şi va mai da restul avizelor astăzi DSP. Înseamnă că vom mai avea creşteri de număr de paturi. Dar totuşi, vom opera transferuri către Târgu Mureş ca să menţinem un număr de paturi libere pentru tot ce vine la unităţile de primiri urgenţe ce necesită terapie intensivă.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.