Bine de citit: Fahrenheit 451
Articol de razvanursuleanu, 28 septembrie 2021, 09:20
Nici măcar Ray Bradbury, unul dintre cei mai mari scriitori SF din toate timpurile, nu cred că și-ar fi putut imagina că pentru cărți poate exista o soartă chiar mai rea decât aceea de a fi incendiate.
Prin comparație cu prezentul, „Fahrenheit 451” devine un roman utopic… Foarte bine că deținătorii de cărți erau hăituiți,iar cărțile lor arse, pentru că asta însemna că acele cărți reprezentau atunci o comoară de neînlocuit, erau neprețuite, iar unii oameni riscau totul pentru a le salva.
Astăzi este dificil până și să faci o donație de cărți. Cu puțin noroc, mai găsești prin vreun orășel de provincie un director de școală care să accepte o astfel de donație pentru elevii săi, dar chiar și așa, va trebui să te duci tu până acolo, altfel nu vine nimeni să îți ia cărțile…
Să le dea foc? Cine să le dea foc? Și de ce? Văd aproape săptămânal mormane de cărți pe lângă tomberoanele stradale, și nici măcar gunoierii nu se înghesuie să le ridice fără să ceară câțiva lei în plus pentru deranj, asta dacă reușesc să descopere cine a fost proprietarul „maculaturii”, pe care îl privesc cu aceeași dușmănie cu care se uită la cei care scot din casă faianța sau gresia veche.
Ar da faliment în prezent, asta s-ar întâmpla cu echipele de incendiatori din romanul lui Bradbury. N-ar găsi nicio carte în majoritatea locuințelor pe care le-ar scotoci, iar dacă ar găsi totuși câteva, probabil că proprietarul le-ar spune „aveam eu chestiile astea în casă? Păi, scăpați-mă de ele, luați-le, și așa nu se mai potrivesc cu mobila cea nouă…”
Am exagerat cu cinismul? Probabil că da, pentru anul 2021 în care ne aflăm. Rămâne de văzut ce ne va rezerva viitorul, iar ca exercițiu pentru acasă dați o căutare la „feng-shui” pe internet, sau la stiluri similare de amenajare „armonioasă” a locuinței, să vedeți câte cărți se mai găsesc în imaginile de prezentare ale caselor viitorului.