Investițiile vor începe în Sectorul 1 după primii doi ani de mandat!

Edilul Sectorului 1, Clotilde Armand, a admis, astăzi, că nivelul de execuție bugetară la capitolul investiții este unul foarte scăzut.

„În primii doi ani de mandat trebuie parcurse etapele privind elaborarea studiilor de fezabilitate, alcătuirea documentațiilor de achiziție publică și demararea licitațiilor. Aceste etape costă puțin în comparație cu faza de execuție a proiectelor”, a explicat primarul Armand.

„Numai după parcurgerea acestor etape, se poate trece la demararea execuției propriu-zise a investițiilor. Dar, banii rămași necheltuitiți constituie excedent bugetar care va fi utilizat pentru finanțarea etapei de execuție a investițiilor”, a precizat primărița din Banu Manta nr 9.

„Pentru a face o investiție, în România și în Europa și în lume, în general, sunt și multe etape. Este o primă etapă unde se face un concept. După ce s-a făcut conceptul, trebuie un studiu de fezabilitate cu toate studiile de teren. Apoi, trebuie un proiect și apoi trebuie o execuție. Și sunt licitații publice pentru fiecare dintre aceste etape.

Într-un ciclu de patru ani, în primul an, se fac mai multe studii, mai mult proiectare și, după un an, după doi ani, faci partea de execuție. Partea de studiu costă mai puțin, partea de studiu de fezabilitate e 1 și 2% din investiție, partea de proiectare între 2 și 5% din execuție.

Planul nostru, care este unul de bun simț și rațional, este să păstrăm aceste fonduri pentru anii viitori, ca să avem fondurile necesare în momentul în care vom executa toate aceste investiții. Banii bineînțeles că se întorc la buget. Se numește un excedent bugetar, care trebuie să se regăsească obligatoriu în investiții și tot excedentul bugetar de anul acesta vor fi investiții pentru anii viitori”, a declarat Clotilde Armand.

Daniela Popa (consilier local): „Banii necheltuitiți în acest an se pierd, se întorc la bugetul de stat”!

Consilierul local Daniela Popa susține, însă, că actuala administrație din Banu Manta nr 9 a găsit proiecte în fază avansată, de licitație. Deci, nu a trebuit să mai parcurgă faza elaborării studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice și a documentațiilor de achiziție publică. Ar fi putut trece direct la faza de execuție.

În plus, banii necheltuitiți în acest an pe investiții, execuția bugetară la acest capitol fiind de sub 5%, se vor pierde, întorcându-se la bugetul de stat, explică Daniela Popa.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.