Sorin Cîmpeanu: „Până vineri vom anunța dacă vom putea menține școlile deschise”

Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că până vineri se va lua o decizie dacă școlile pot rămâne deschise chiar dacă rata de infectare din localitate trece de 6 cazuri la mia de locuitori.

Va trebui să ne obișnuim cu altfel de condiții, să punem în balanță mereu raportul risc gestionabil versus beneficii, sau pe de altă parte pierderi, să luăm cele mai bune decizii privind vaccinarea.

Vom avea azi discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe asupra acestui echilibru, este vorba despre dorința de consolidare a unui numitor comun privind modul de funcționare a școlilor. Acum, regula e clară, în localitățile unde rată de infectare este peste 6 la mie la nivelul zilei de vineri, școlile ar urmă să treacă în online.

Primim foarte multe cereri în acest sens. Sunt convins că cei îndreptățiți să se pronunțe vor găsi interesul comun.

Până vineri va trebui să anunțăm cât se poate de clar. Atunci anunțăm scenariul, care sunt regulile, dacă rămânem pe aceleași scenariu sau dacă, așa cum dorim cei din Educație, vom putea menține – pe modelul grădinițelor – și școlile deschise, până la apariția unui număr de cazuri.

Ieri am primit o informare de la reprezentanța noastră la Bruxelles, am analizat deciziile luate în alte state, cele mai multe state aplică principiul – școlile se închid ultimele și se deschid primele.

Până la finalul săptămânii vom discuta cu cei din domeniul medical și vom anunța”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

„Avem două variante în acest moment: fie rămânem la prevederile ordinului comun ministrul Educaţiei – ministrul Sănătăţii, care ne spune că la depăşirea ratei de incidenţă de 6 la mie în localitate toate şcolile trec în online, cu excepţia şcolilor speciale, cu excepţia orelor de terapie pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale, grădiniţele şi creşele rămân deschise. (…)

A doua variantă – dacă prin discuţia pe care ne dorim să o avem astăzi cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, CNCAV, CNSU, INSP se va consolida un numitor comun, din care va rezulta că riscul poate fi gestionat prin beneficiile pe care le va prezenta Ministerul Educaţiei din perspectiva şcolii cu prezenţă fizică vor fi predominante, atunci am deplină disponibilitate să semnez alături de ministrul Sănătăţii modificarea ordinului comun pe baza unei hotărâri CNSU, care să aibă valoarea de hotărâre de guvern”, a explicat Cîmpeanu într-o conferinţă de presă care a avut loc la sediul Ministerului Educaţiei.

Potrivit acestuia, mai întâi trebuie discutată această situaţie, apoi găsit un numitor comun, transpus într-o hotărâre a CNSU şi, în final, în hotărâre de guvern. Astfel, ministrul Educaţiei şi ministrul Sănătăţii vor fi abilitaţi să modifice scenariul de funcţionare a şcolilor, în aşa fel încât până vineri el să poată fi anunţat.

Sorin Cîmpeanu a evidenţiat importanţa vaccinării anti-COVID pentru depăşirea crizei sanitare, astfel încât şcolile să rămână deschise, iar pierderile în plan educaţional şi în plan socio-emoţional să fie cât mai mici.

„Luând cele mai bune decizii privind vaccinarea, vom putea păstra şcolile deschise, încât pierderile în plan educaţional şi în plan socio-emoţional să fie cât mai mici cu putinţă pe perioada acestei crize sanitare. Va trebui să facem acest lucru, pentru că doar vaccinându-ne vom reuşi să punem punct acestei crize sanitare cât mai curând posibil. Pe de altă parte, va trebui să ne obişnuim cu altfel de condiţii. Va trebuie să punem în balanţă întotdeauna raportul risc gestionabil versus beneficii sau, pe de altă partea, pierderi şi să luăm cele mai bune decizii privind vaccinarea”, a afirmat Cîmpeanu într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Educaţiei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.