Vreau să fiu antreprenor!

O afacere proprie, din care să trăim onorabil și care să ne aducă și confort. Este ideea multora dintre noi. Însă nu toți o punem în practică. Poate nu pentru că nu avem bani sau idei. Ci pentru că nu știm să ne organizăm și să punem ideile cap la cap.

Există, însă, oameni, care ne ajută. Unul dintre ei este Alin Apostu, inițiator al platformei „Vreau să fiu antreprenor”. Are programe de mentorat și întâlniri cu oameni de afaceri. Și îi pune pe tineri în …arenă!
„Au fost mulți tineri care au venit la Tineri în arena. Am ajuns la peste 3.900 de tineri. Tinerii au nevoie de mentorat și ghidaj în antreprenoriat. Aducem cursuri de antreprenoriat: un program în valoare de o mie de euro, întâlniri cu antreprenori din industria în care vor să dezvolte o afacere, workshop-uri.”

Că stăm la oraș sau la sat, șansele noastre sunt la fel. Pentru că avem posibilitatea de a învăța de la oameni cu experiență. „Tineri între 16-24 de ani, de peste tot din țară și din rural; fie să aibă experiență dar și tinerii la început, ne interesează motivația lor. Sunt 2 categorii de mentori certificați. Printre ei Dragoș Petrescu, Camelia Sucu, Dragoș Anastasiu. În fiecare an avem câte două evenimente și vrem să ne extindem și în republica Moldova”.

Pandemia ne-a dat senzația că afacerile și ideile sunt puse pe pauză. Ei, bin nu! Și, mai e un paradox. „Zona de mâncare este în interesul tinerilor, 34% dintre ei vor afacere în zona asta, apoi zona de imobiliare și marketing. IT-ul este spre jumătatea clasamentului. M-a surprins că au ales Horeca pentru că a trecut printr-o perioadă proastă. Tinerii sunt interesați și de zona de psihologie și comunicare”.

Surprinzător este și faptul că tinerii care vor să înceapă o afacere nu mai pun pe primul loc câștigul bănesc. Vor să câștige și altceva. „În viață vor echilibru. Din perspectiva jobului vor să le placă ceea ce fac. Tinerii vor bani dar nu în detrimentul confortului personal. Noi îi încurajăm pe tineri să meargă voluntari, să lucreze pe perioada studiilor, să fie deschiși către educația financiară și investiții. Se vede și dorința lor de a face, nu nu mai de a învață”.

Că ne deschidem sau nu o afacere, depinde de multe lucruri. Însă o gândire sănătoasă într-un astfel de domeniu ne pregătește să fim oameni responsabili în societate. „Nu toți trebuie să fim antreprenori. Însă gândirea antreprenorială este necesară. Dezvoltă abilități din perspectiva de cetățean activ, vine cu un soi de responsabilitate în societatea. Dacă vrem să se schimbe ceva, o facem începând cu noi. Suntem autorii schimbării. De exemplu să mergem să votăm”.

Educația antreprenorială nu face rău nimănui. Mai ales dacă ne-o fac oameni cu experiență. Alin Apostu o confirmă și prin faptul că sunt proiecte puse pe picioare după succesul său. „O afacere nu înseamnă numai să avem o idee. Sunt instrumente care ne ajută să punem pe hârtie ideile. Apoi mergem să vorbim cu potențialii clienți și cu oamenii care se pricep. Să testăm ideea în piață. Apoi construim un prototip al serviciului și vedem dacă prinde. Avem un tânăr care face o mașină supersport, produsă în România, platforme de educație, de meditații, foodtrucks în curțile școlilor, bussines de artă, tehnologie…”.

Știința antreprenoriatului nu dăunează, grav, sănătății. Cu atât mai mult celei mentale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.