Ascultă Radio București FM Live

Cine a decis ca școlile sa rămână deschise? Iată componenta grupului

Cine a decis ca școlile sa rămână deschise? Iată componenta grupului

Articol de arionmihaela, 2 octombrie 2021, 08:32

„A fost semnat ordinul comun Educaţie – Sănătate pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 şi s-a trimis la Monitorul Oficial spre publicare până la ora 21,00. Apreciez colaborarea cu Ministerul Sănătăţii, INSP şi CNSU”,  a anunţat vineri seara,  ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat hotărârea prin care ministerele Educaţiei şi Sănătăţii sunt abilitate să modifice ordinul comun astfel încât elevii să poată participa fizic la cursuri şi după depăşirea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mia de locuitori si a abilitat cele două ministere să stabilească modalităţile de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenţei fizice la cursuri a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală.

Ordinul CNSU se referă şi la utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învăţători, educatori.

Conform centralizării raportărilor din unitățile de învățământ preuniversitar pe 29 septembrie 2021, situația epidemiologică era următoarea:

Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 8.470;

Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 2.688 de persoane

Clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 6.874;

Număr copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 167.298.

Următoarea raportare va fi comunicată public miercuri, 6 octombrie 2021.

In ce context?

Cseke Attila: „Ne așteaptă 2-3 săptămâni de foc. La 20.000 de cazuri de COVID pe zi, cifră estimată pentru jumătatea lunii octombrie, există riscul ca cele 1.600 de paturi de terapie intensivă pe care România le-a avut în valurile anterioare să nu fie suficiente”.

E mult? E putin? 

Nu ma pricep, drept urmare incerc sa gasesc surse oficiale: specialistii!  Cei care se ocupa (sau asa ar trebui!) de sanatatea publica a poporului, in plin val 4 al pandemiei, intr-un moment critic.

Cautand specialistii, inceputul a fost „promitator” : de la reprezentantul Ministerului Sanatatii in Grupul de Suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, care funcționează ca organism de suport tehnic al CNSSU, surpriza! Nu i s-a permis participarea!

Dr. Andrei Rogoz: ” Nu am altă posibilitate de exprimare publică (și nici nu mă interesează să am), dar în legătură cu informațiile apărute în presă privind calitatea de membru al „Grupului Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României din cadrul CNSU” doresc să precizez că NU mi s-a permis participarea la ședința și implicit nici la votul în urma căruia s-a decis eliminarea pragului de 6:1000 drept criteriu pentru trecerea școlilor în online.”

Mergand mai departe, am primit de la Grupul de Comunicare Strategica urmatoarea informatie si componenta actuala a Grupului de suport tehnico stiintific.

„Persoana pe care ați amintit-o anterior (dr Andrei Rogoz) încadra funcția de consilier al fostului ministru al sănătății. Astfel, actualul ministru interimar al sănătății a delegat o altă persoană din cadrul Ministerului Sănătății care să participe la ședință, respectiv doamna doctor Magdalena Aurelia Ciobanu, director general al Direcției Generale Asistență Medicală.”

Asadar, scos din Grup, neanuntat.

Sa revenim la cei care au fost prezenti si au votat „unanim” la celebra intrunire, ca Participanți în cadrul Grupului Tehnico-Stiintific, conform Grupului de Comunicare Strategica :

Ministerul Sănătății – dr. Magdalena Ciobanu
INSP – dr. Radu Cucuiu, dr. Adriana Pistol
DSP București– dr. Oana Nicolescu
IN Matei Balș – dr. Claudiu Sbârcea , dr. Lucian Lerescu , dr. Catalin Apostolescu , dr. Gabriel Popescu
MAI -DSU – dr. Raed Arafat, dr. Bogdan Oprita
IGSU – Col. Cristian Radu
MAE – Mihai Dănilă
MAI – DGMO – Humă Ciprian
STS – Remi Manda
MApN – CNCAV- dr. Valeriu Gheorghiță
Transporturi – Adriana Kalapis
Compania Națională de Aeroporturi București – Cristian Alexe
IGPF – Liviu Bute

Si, invitat special, Ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu! Nu am aflat daca a fost invitat de cineva sau s-a invitat singur. Din grup NU face parte.

(nu mi-e foarte clar daca eu as putea participa, ca platitor de asigurari de sanatate si beneficiar al masurilor pe care Grupul le ia pentru mine, la sedintele lor. O sa verific.)

Asadar, sa ne oprim putin la specialistii in sanatate.

Pentru ca fiind vorba despre o problema majora, de sanatate publica, ei sunt cei care, teoretic, ar trebui sa vina cu propuneri, cu solutii, cu argumente. Ceilalti membri si presedintele grupului urmand sa voteze pro sau contra.

Din surse sigure, am aflat ca votul nu a fost chiar atat de „unanim”.

De fapt, singurul medic, specialist in medicina scolara, reprezentant (tot) al Ministerului Sanatatii, care a votat impotriva masurii, a fost ignorat. Si, mai mult, si-a dat demisia din grupul de „specialisti”. Nu ca nu ar fi specialist, pentru ca e unul dintre cei mai buni si implicati. Din neputinta. Si din sentimentul ca nu stiinta si grija pentru populatie domina la acea intalnire.

Din aceleasi surse am aflat ca, desi si-au exprimat parerile impotriva masurii de a pastra scolile deschise, indiferent de rata infectarii intr-o localitate, medicii specialisti in boli infectioase de la IN Matei Bals, au votat pentru prezenta fizica a elevilor in clase.

I-a constrans cineva?! Poate prezenta ministrului educatiei i-a emotionat? Nu stim. Dar nu era cazul, stiind cu ce se confrunta la locul de munca.

Când vom înțelege cu toții că situația este cât se poate de gravă?
Suntem pe locul 6 în lume și pe 2 în Europa la decese COVID-19.
Avem peste 10.000 de persoane internate în spital, din care aproape 300 sunt minori.
Peste 1.000 de persoane sunt internate în ATI și luptă împreună cu medicii pentru viețile lor.
La 1 septembrie, incidenţa COVID-19 în Bucureşti era 0,85 la mia de locuitori, conform DSP.
Rata de infectare în Bucureşti, pe sectoare, pe 1 octombrie:

Sectorul 1: 9.77
Sectorul 2: 8.67
Sectorul 3: 6.00
Sectorul 4: 7.39
Sectorul 5: 7.81
Sectorul 6: 7.89

Numărul total de persoane internate cu COVID-19, pe 1 octombrie, este de 12.592.  1.391 sunt internate la ATI.
Din totalul pacienților internați, 373 sunt minori, 355 fiind internați în secții și 18 la ATI.

Ne comparam si vrem scoli deschise, ca in alte tari? Da, dar atat! Pentru masuri, la nivel de autoritati,  suntem pregatiti?
Acoperirea vaccinală (raportată la întreaga populație – nu doar populația eligibilă)
Europa: vaccinați complet 52% și încă 4.5% cu prima doză.
Lume: vaccinați complet 33% și încă 12% cu prima doză.
România: vaccinați complet 28% și încă 1% cu prima doză.
Ce nu iau in calcul specialistii grupului, in prezenta ministrului educatiei, a carui singura scuza e ca nu se pricepe la epidemiologie?
-Varianta Delta are un potential foarte mare de transmitere, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considerand-o varianta cea mai „rapida si mai usor de transmis” pana in prezent.
-Daca varianta originala de virus putea infecta alte 2 persoane, varianta Delta poate infecta alte 6. La persoanele infectate, varianta Delta este detectabila mai devreme – in medie dupa 4 zile, comparativ cu 6 zile dupa infectia cu virusul SARS-CoV-2 original, ceea ce sugereaza o replicare crescuta a acestei variante.
Persoanele infectate cu varianta Delta au o incarcatura virala de 1260 de ori mai mare, comparativ cu pacientii infectati cu virusul original, ceea ce inseamna o rata mai mare de multiplicare in organism.
(OMS)
Exista dovezi recente de infectie cu varianta Delta la persoanele complet vaccinate.
La un calcul simplu, elevii si cadrele didactice infectati in prezent, in 4 zile transmit la alte 66 948 persoane virusul.
Care 66 948 persoane, in inca 4 zile, transmit la 401 688. iar in inca 4 zile, cel mult, avem 2. 410.128 infectati, numai in randul copiilor si cadrelor didactice. In 12 zile!
Iar acestia nu se teleporteaza la scoli ci folosesc spatiul public, mijloace de transport in comun, in marea lor majoritate.
Inca nu se cunoaste cu exactitate daca varianta Delta determina cresterea severitatii bolii COVID-19, insa exista studii care arata ca persoanele nevaccinate au un risc crescut de a fi spitalizate. Exista dovezi clare de infectie cu varianta Delta si la persoanele complet vaccinate. Care, la randul lor, transmit!
Si vor transmite cu siguranta, atata vreme cat:
-Sunt părinţi care nu doresc  testarea copiilor, nu doresc vaccinarea pentru cei eligibili, nu doresc masca, nu doresc distantare. Si nu se vor supune nici unei reguli! Pentru ca nu cred, nici in pandemie, nici in autoritati.
-Sunt cadre didactice si personal auziliar care refuza si vaccinarea si testarea. Si masca. Pentru ca neputand sa accepte gravitatea situatiei, neaga existenta contextului in care ne aflam.
Apoi, apar intrebari pentru autoritati:
-Cine va face testele, chiar si o data pe saptamana, desi e insuficient? Nu toate unitatile de invatamant au cabinete medicale. In unitatile cu multe clase cum se va desfasura testarea si cat va dura?
-Când vor apărea testele în şcoli? Acelea omologate, pentru ca, momentan, nu sunt! Sunt achizitionate in numar suficient pentru luni?
-Cine si cand va face triajul elevilor?
-Cine va tria cadrele didactice care intra cu simptome de raceala in clase?
-Cum va fi pastrata distanţarea?
Si ar mai fi, dar ma opresc aici.
Spitalele sunt pline. Si cedeaza in punctele cele mai solicitate. Serviciile de Ambulanta si SMURD sunt suprasolicitate. 
Personalul medical, paramedical si auxiliar e obosit. Si insuficient, in conditiile actuale.
Reprezentantii Grupului de Suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, ar trebui sa stie si sa isi asume ca, dincolo de orice orgoliu si interes si indicatii politice:
– Cu orice persoana infectată virusul SARS-CoV-2 poate suferi o mutatie si astfel sa apara o noua varianta de virus, care ar putea fi mai periculoasa sau mai rezistenta la vaccinurile si tratamentul disponibil, comparativ cu variantele anterioare.
-Sunt in acel Grup sa lucreze pentru sanatatea populatiei, sanatatea  omului de rand, de buna credinta, care respecta norme si reguli si se informeaza din surse oficiale, pe care, din bun simt, le considera credibile. Inca!
-Daca cedeaza, sub presiunea politica sau de orice fel a celor care refuza orice masuri, oricat ar fi de specialisti si de oameni cu functii, nu sunt cu nimic mai buni fata de cei care isi striga libertatea, fara nici un fel de reguli, in plina pandemie, in strada.
Concluzia expertilor in domeniu si mai ales a medicilor care ingrijesc in spitale pacientii cu COVID-19 este transanta: „Avem de ales – fie ne vaccinam si respectam reguli pentru a termina pandemia, fie acceptam ca acest virus cauzeaza boala si moarte.”
Altfel spus, selectie naturala! Suntem pe cont propriu! Scapa cine poate!
Va asumati, domnilor specialisti? 
ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 28 din 18 martie 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal EMITENT GUVERNUL ROMÂNIEI Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 228 din 20 martie 2020
Articolul 352 Zădărnicirea combaterii bolilor
(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani, va spune ceva? Nu ar trebui?!
Nu puteti deveni, peste noapte, complici, impotriva copiilor si a celor din jurul lor, de dragul unor scaune si functii, pe care le veti pierde la urmatorul ministru. Sau? Puteti? !
Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:54

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord

„Constructorul român a avansat cu lucrările la podul Cernica (1.300 m), cea mai dificilă structură de pe acest lot, construită într-o arie...

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Vremea se va menține caldă și frumoasă
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:14

Vremea se va menține caldă și frumoasă

La noapte, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de -5…-3 grade. Mâine, vremea se...

Vremea se va menține caldă și frumoasă
Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:00

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut

Totodată, anul trecut, compania a avizat alte 70.000 de locuri de parcare, anunţă primarul Capitalei, Nicuşor Dan. „În 2024, CMPB a...

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 17:38

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze

„Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această...

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:46

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO

Cealaltă jumătate Morandi, artistul și producătorul Marius Moga, a vorbit într-o scurtă intervenție telefonică despre planurile din anul...

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:26

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO

Concret, proiectul vizează modernizarea și reabilitarea punctelor termice Ramuri Tei și Fundeni 2 din Sectorul 2 al Capitalei. O componentă...

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:11

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO

Test ratat pentru compania SpaceX a lui Elon Musk. Din pacate naveta Starship a explodat la câteva minute de la decolare, deasupra Insulelor...

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 10:56

Șoferii bucureșteni au găsit o cale să plăteasca RCA mai ieftin! AUDIO

Tot mai mulți șoferi din București și din județul Ilfov își înmatriculează mașinile în provincie pentru a plăti mai puțin pentru polița...

Șoferii bucureșteni au găsit o cale să plăteasca RCA mai ieftin! AUDIO