Cine a decis ca școlile sa rămână deschise? Iată componenta grupului
Articol de arionmihaela, 2 octombrie 2021, 08:32
„A fost semnat ordinul comun Educaţie – Sănătate pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 şi s-a trimis la Monitorul Oficial spre publicare până la ora 21,00. Apreciez colaborarea cu Ministerul Sănătăţii, INSP şi CNSU”, a anunţat vineri seara, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat hotărârea prin care ministerele Educaţiei şi Sănătăţii sunt abilitate să modifice ordinul comun astfel încât elevii să poată participa fizic la cursuri şi după depăşirea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mia de locuitori si a abilitat cele două ministere să stabilească modalităţile de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenţei fizice la cursuri a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală.
Ordinul CNSU se referă şi la utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învăţători, educatori.
Conform centralizării raportărilor din unitățile de învățământ preuniversitar pe 29 septembrie 2021, situația epidemiologică era următoarea:
Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 8.470;
Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 2.688 de persoane
Clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 6.874;
Număr copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 167.298.
Următoarea raportare va fi comunicată public miercuri, 6 octombrie 2021.
In ce context?
Cseke Attila: „Ne așteaptă 2-3 săptămâni de foc. La 20.000 de cazuri de COVID pe zi, cifră estimată pentru jumătatea lunii octombrie, există riscul ca cele 1.600 de paturi de terapie intensivă pe care România le-a avut în valurile anterioare să nu fie suficiente”.
E mult? E putin?
Nu ma pricep, drept urmare incerc sa gasesc surse oficiale: specialistii! Cei care se ocupa (sau asa ar trebui!) de sanatatea publica a poporului, in plin val 4 al pandemiei, intr-un moment critic.
Cautand specialistii, inceputul a fost „promitator” : de la reprezentantul Ministerului Sanatatii in Grupul de Suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, care funcționează ca organism de suport tehnic al CNSSU, surpriza! Nu i s-a permis participarea!
Dr. Andrei Rogoz: ” Nu am altă posibilitate de exprimare publică (și nici nu mă interesează să am), dar în legătură cu informațiile apărute în presă privind calitatea de membru al „Grupului Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României din cadrul CNSU” doresc să precizez că NU mi s-a permis participarea la ședința și implicit nici la votul în urma căruia s-a decis eliminarea pragului de 6:1000 drept criteriu pentru trecerea școlilor în online.”
Mergand mai departe, am primit de la Grupul de Comunicare Strategica urmatoarea informatie si componenta actuala a Grupului de suport tehnico stiintific.
„Persoana pe care ați amintit-o anterior (dr Andrei Rogoz) încadra funcția de consilier al fostului ministru al sănătății. Astfel, actualul ministru interimar al sănătății a delegat o altă persoană din cadrul Ministerului Sănătății care să participe la ședință, respectiv doamna doctor Magdalena Aurelia Ciobanu, director general al Direcției Generale Asistență Medicală.”
Asadar, scos din Grup, neanuntat.
Sa revenim la cei care au fost prezenti si au votat „unanim” la celebra intrunire, ca Participanți în cadrul Grupului Tehnico-Stiintific, conform Grupului de Comunicare Strategica :
Ministerul Sănătății – dr. Magdalena Ciobanu
INSP – dr. Radu Cucuiu, dr. Adriana Pistol
DSP București– dr. Oana Nicolescu
IN Matei Balș – dr. Claudiu Sbârcea , dr. Lucian Lerescu , dr. Catalin Apostolescu , dr. Gabriel Popescu
MAI -DSU – dr. Raed Arafat, dr. Bogdan Oprita
IGSU – Col. Cristian Radu
MAE – Mihai Dănilă
MAI – DGMO – Humă Ciprian
STS – Remi Manda
MApN – CNCAV- dr. Valeriu Gheorghiță
Transporturi – Adriana Kalapis
Compania Națională de Aeroporturi București – Cristian Alexe
IGPF – Liviu Bute
Si, invitat special, Ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu! Nu am aflat daca a fost invitat de cineva sau s-a invitat singur. Din grup NU face parte.
(nu mi-e foarte clar daca eu as putea participa, ca platitor de asigurari de sanatate si beneficiar al masurilor pe care Grupul le ia pentru mine, la sedintele lor. O sa verific.)
Asadar, sa ne oprim putin la specialistii in sanatate.
Pentru ca fiind vorba despre o problema majora, de sanatate publica, ei sunt cei care, teoretic, ar trebui sa vina cu propuneri, cu solutii, cu argumente. Ceilalti membri si presedintele grupului urmand sa voteze pro sau contra.
Din surse sigure, am aflat ca votul nu a fost chiar atat de „unanim”.
De fapt, singurul medic, specialist in medicina scolara, reprezentant (tot) al Ministerului Sanatatii, care a votat impotriva masurii, a fost ignorat. Si, mai mult, si-a dat demisia din grupul de „specialisti”. Nu ca nu ar fi specialist, pentru ca e unul dintre cei mai buni si implicati. Din neputinta. Si din sentimentul ca nu stiinta si grija pentru populatie domina la acea intalnire.
Din aceleasi surse am aflat ca, desi si-au exprimat parerile impotriva masurii de a pastra scolile deschise, indiferent de rata infectarii intr-o localitate, medicii specialisti in boli infectioase de la IN Matei Bals, au votat pentru prezenta fizica a elevilor in clase.
I-a constrans cineva?! Poate prezenta ministrului educatiei i-a emotionat? Nu stim. Dar nu era cazul, stiind cu ce se confrunta la locul de munca.
La 1 septembrie, incidenţa COVID-19 în Bucureşti era 0,85 la mia de locuitori, conform DSP.
Rata de infectare în Bucureşti, pe sectoare, pe 1 octombrie:
Sectorul 1: 9.77
Sectorul 2: 8.67
Sectorul 3: 6.00
Sectorul 4: 7.39
Sectorul 5: 7.81
Sectorul 6: 7.89
Numărul total de persoane internate cu COVID-19, pe 1 octombrie, este de 12.592. 1.391 sunt internate la ATI.
Din totalul pacienților internați, 373 sunt minori, 355 fiind internați în secții și 18 la ATI.
Persoanele infectate cu varianta Delta au o incarcatura virala de 1260 de ori mai mare, comparativ cu pacientii infectati cu virusul original, ceea ce inseamna o rata mai mare de multiplicare in organism.