VIDEO: Agentul termic fuge de țevile sparte!

Am avut, la București, premiera ultimului film al agentului 007.
Bucureștenii s-au dus să-l vadă, cu masca, în săli în care, deocamdată, este cald.
Acasă însă, s-au întrebat ce facem cu agentul nostru, cel de toate zielele: agentul termic.
Care nu știm dacă ne va vizita la iarnă și ale cărui aventuri, pe țevi, nu știm deasemenea, dacă le vom vedea.

Scenariile sunt sumbre: un sistem distrus care nu mai face față vremurilor noastre, spune Cătălin Doscas, reporter de investigații la Buletin de București.
„Al doilea cel mai mare sistem centralizat după Moscova. A avut o logică bună în anii 60. S-au gândit la poluare. Existau niște reguli foarte stricte. Erau obligați să circule agetul termic prin grădinițe, prin școli…și să-l întoarcă la temepratura optimă. Trebuie recalibrat dar nu renuntat la sistemul centralizat. Să avem exemplul Oradei. Am rupt producția față de distribuție. Și de aici a început nebunia; amenzi… Pe măsură ce investim, reducem subvenția? S-a păstrat o mică subvenție. Însă nu s-a ieftinit gigacaloria, pe motiv de populism dar s-a investit”.

Investigațiile spun că lucrurile încep să meargă.
Însă „greu la deal, cu boii mici” să reparăm tot ce nu s-a făcut de decenii.
„S-a făcut un prim pas; Elcen la Primăria Generală, după ce a fost evaluat. Acum ar trebui bani iar discuția trebuie mutată la Guvern. Și Guvernul trebuie să ajute, pentru că vorbim și despre energie electrică. Lucrurile se mișcă. S-a semnat și un contract pentru înlocuirea unor țevi. Au fost ani de zile când investițiile au fost făcute doar în declarații. În 2019 au fost bugetati 60 de milioane de lei și au fost cheltuiți 5 și nu pe investiții majore ci pe cârpeală. Acum ar trebui pentru Elcen 500 de milioane de euro, pentru rețea un miliard de euro. Nu s-a absorbit un leu din fonduri europene”.

Începe să fie frig deja la București. Iar Bucureștenii caută soluții.
Ne-a dat una șefu de la Ministerul Energiei.
„Ministrul energiei a spus că Dumnezeu a ținut cu noi. Dacă ajungem la -15 grade, când a căzut CET SUD, nu stim ce se poate întâmplă. Se va pune sub presiune sistemul de electricitate. Vom sta cu ușa de la cuptor deschisă. Cum am mărit presiunea, au pocnit toate țevile. Va fi coadă la magazinele de electrocasnice pentru aeroterme. Din păcate blocurile nu au fost gândite să aibă aparate în casă. Și să nu uităm spitalele, școlile, marile instituții. A fost un record anul trecut să cadă cea mai mare centrală a Bucureștiului”.

Specialiștii discută asiduu. Ba pe facebook, ba pe la televizor…explicații pompoase mai putin pe înțelesul maselor.
Bani avem, proiecte la fel însă îi așteptăm pe indieni să ne aducă…ploaie.
Și să ne repare țevile.
„Am încercat așa găsim un exemplu de bună practică. Avem de a face cu un sistem bicefal de încălzire, un sistem electric învechit. Un lucru bun este legat de cetralele de apartament și coșurile lor. O ordonanță ne obligă să avem un coș comun, acolo unde sunt centrale individuale. Nu mai vin din urmă specialiști. Școli profesionale nu mai sunt. Ar trebui să ne gândim că și tehnologia ne mai salvează. Poate sunt utilaje care înlocuiesc o echipă de 10 oameni. Cred că CET SUD va cădea din nou iarna asta”.

„Iarna pe uliță” este o feerie.
Iarna la București va fi o poveste de groază.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.