Arafat: Rezidentii de medicină de urgenţă, preluaţi la unităţile de primiri urgenţe pentru completarea personalului
Articol de arionmihaela, 5 octombrie 2021, 03:14
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat adoptarea a două ordine de ministru care prevăd completarea personalului de la unităţile de primiri urgenţe cu rezidenţi, precum şi introducerea turelor de 12 ore la unităţile spitaliceşti cu deficit de personal.
„Toţi rezidenţii de medicină de urgenţă urmează să fie preluaţi la stagiul de bază, adică la unităţile de primiri urgenţe. Sunt mulţi rezidenţi în stagii, în diferite secţii. Urmează să fie preluaţi la unităţile de primiri urgenţe pentru completarea personalului. Iar la nivelul Ministerului Sănătăţii se discută la acest moment şi pentru rezidenţii de ATI, pentru anumite măsuri care urmează să fie aplicate, ca să putem să mobilizăm un număr mai mare de rezidenţi”, a arătat secretarul de stat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
Al doilea ordin, valabil pentru o perioadă de 30 de zile, prevede suspendarea internărilor şi intervenţiilor chirurgicale, precum şi a altor tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţe şi care pot fi reprogramate.
Ordinul, adoptat în contextul creşterii cazurilor de SARS-CoV-2, prevede şi introducerea turelor de 12 ore pentru unităţile spitaliceşti cu deficit de personal.
Arafat a menţionat că managerii vor organiza programul şi că este o soluţie temporară bună pentru a eficientiza preluarea pacienţilor în unităţile de primiri urgenţe.
„Pentru unităţile spitaliceşti la care permanenţa nu se poate asigura doar prin intermediul liniilor de gardă, managerii implementează măsura asigurării permanenţei prin ture de 12 ore, pentru întregul personal deficitar, astfel încât personalul respectiv să nu se mai prezinte zilnic la unitate, ci doar în turele în care este programat. Acum, în mare parte, unităţile funcţionează aşa: ai patru medici, vin toţi dimineaţa, stau până pe la ora unsprezece-unu, după care rămâne un singur medic de gardă, până a doua zi. Presiunea este foarte mare pe un medic, începând cu ora 1,00 până a doua zi, iar medicii ceilalţi trei au plecat acasă şi vin a doua zi din nou toţi medicii şi din nou se reia treaba asta. Acolo unde este deficit, se lucrează în ture, ceea ce înseamnă că vine un medic 12 ore – asta este recomandarea, de 12 ore, pentru că este foarte greu să stai 24 de ore – stă 12 ore, pleacă, se odihneşte 24 de ore. Mai vine 12 ore, mai face o pauză şi aşa mai departe”, a precizat şeful DSU.