Economia Bucureștiului în plină pandemie!

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti va premia cele mai bune firme din Bucureşti Astăzi este a 28-a ediție a topului.

Din păcate însă, după pandemie, situația nu este una foarte bună, spune Iuliu Stocklosa, președinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.
„Companiile românești se confruntă cu probleme serioase. Pandemia a generat costuri mari la sevicii și produse. Acum și căderea guvernului în valul patru. Comunitatea de afaceri este extrem de îngrijorată. Avem nevoie de stabilitate și predictibilitate, mai ales în domeniul fiscal, pentru reducerea deficitului bugetar”.

La București se dă ora exactă și în domeniul firmelor.
„De principiu economiile sunt apropiate. Bucureștiul are 2,6 milioane de locuitori. Persoanele juridice sunt 2%. Personalul angajat din Capitală 80%. 8% lurează în comerț. Un procent important este în desfacerea cu amănuntul, 30%. Bucureștiul importă produse cam 17% din total”.

817 companii se califică pentru a primi Trofeul de Excelenţă pentru clasarea, timp de cinci ani consecutiv, pe primele trei poziţii ale topului. „Vrem cât mai mulți performeri. Să găsim o posibiliatate să facem o listă albă a firmelor. Să nu ne uităm doar la cele cu bile negre. Și aici trebuie să ne ajute Ministerul de Finanțe. Regiunea București- Ilfov are 60% din investiții. Cea mai mare parte a investițiilor în instituții este tot aici”.

Și la București, ca în toată țara, de altfel, cel mai afectat domeniu este HoReCa.
Trebuie găsite soluții de ajutor. Și aici statul dă startul.
„181 de unități de cazare, 21 de hoteluri sunt în București. Capitala primește 2 milioane de turiști, anul acesta doar 435 de mii de sosiri. Avem problene mari în domeniul HoReCa. Și, dacă situația devine gravă așteptăm iar lockdown. Sper să se găsească soluții. Trebuie respectate programe și pentru un ajutor pentru acest domeniu. Anul acesta a fost un an bun. Trebuie reducerea fiscalităii pe salarii. Fără ajutor de stat nu cred că se poate”.

Situația critică trece iar firmele își vor reveni. Ce așteptăm pentru topul de anul viitor?
„Pe fondul revenirii firmele axate pe export, va fi un plus; vor crește și cei din domeniul automatizărilor. Și comerțul electronic este un domoeniu care va crește foarte mult. Și zona de imobiliare va crește și ea, zona de energie intelgentă, birouri virtuale…”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.