De mâine, se redeschide spitalul modular Covid din Pipera!

Foto: Mircea Apostolescu

De mâine, Spitalul modular covid din Pipera redevine operațional. Într-o primă etapă, aici vor putea primi îngrijiri 100 de pacienți. În două săptămâni, Spitalul va dispune de 374 de paturi cu oxigen.

Premierul demis Florin Cîțu a vizitat, ieri, Spitalul împreună cu secretarul de stat în Mai Raed Arafat.

„Am fost să verific stadiul lucrărilor de la spitalul modular Pipera și să mă asigur că devine funcțional cât mai repede, chiar zilele acestea. Primii pacienți, aproximativ 100, vor putea fi îngrijiți la Pipera începând de marți. În două săptămâni, vor fi 374 de paturi cu oxigen pentru bolnavii COVID, ceea ce înseamnă că reducem presiunea de pe UPU.
PS: Soluția să scăpăm de pandemie rămâne tot vaccinarea”, a scris Cîțiu pe pagina sa de socializare.

La rândul său, Raed Arafat a declarat: „Facem această vizită să vedem etapa în care este spitalul. De marți, sperăm că o să înceapă să primească pacienți. (…) Vor fi 374 de paturi maxim, dar vor începe pentru prima dată cu primii 100, săptămâna asta. (…) În interior se lucrează și este chiar foarte bine pregătit și urmează să vină și echipamente medicale”.

Personalul care va deservi spitalul modular covid din Pipera va proveni de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale BUCUREȘTI (ASSMB) din subordinea Primăriei Capitalei, dar și suplimentar din afara ASSMB, conform lui Arafat.

„Concentratoare au intrat în țară și o să ajungă, în noaptea asta la depozitul nostru, care este în zona Prahova, și mâine dimineață vor fi aduse aici”, mai spunea, ieri, secretarul de stat MAI. Arafat se referea la Concentratoare de oxigen solicitate de România prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Deschiderea spitalului a fost anunțată, pentru prima dată, pe 8 august anul trecut, de către fostul edil al Capitalei Gabriela Firea, după ce spitalul fusese amenajat în timp record, numai o lună de zile, de către Compania Municipală de Consolidări, aflată astăzi în insolvență.
Pe atunci, spitalul modular era conceput ca o secție externă a Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” și ar fi urmat să trateze pacienții cu forme ușoare de Covid-19.
Capacitatea spitalului modular ar fi fost, conform fostului edil, de 400 de paturi, putând fi extinsă, însă, până la 700 de paturi.

„Am deschis spitalul modular covid din Pipera. Acesta va funcționa ca secție externă a Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale” Victor Babeș. În acest moment, avem pregătite 400 de locuri, dar putem extinde până la 600-700 de locuri, în cazul în care va fi nevoie. Acum, avem cadrele medicale și dotările necesare pentru primii 100 de pacienți, dar, dacă va fi nevoie să suplimentăm, vă garantez că o vom face”, declara la acea vreme primarul general al Capitalei Gabriela Firea pentru București FM.

Fostul edil șef se declara convinsă că pacienții cu forme ușoare de infectare cu SARS-CoV2 care urmau să fie internați aveau să fie mulțumiți de condițiile puse la dispoziție de spitalul modular din Pipera.

Astfel, Spitalul fusese conceput cu rezerve de unul sau două paturi, cu baie proprie, tocmai pentru a preveni răspândirea virusului.

Fiecare rezervă beneficia de aer condiționat, iar, pentru ca timpul să treacă mai ușor, pacienții se puteau uita la televizorul din cameră și beneficiau chiar și de acces gratuit la internet.

Pe de altă parte, spitalul modular a fost amenajat, de la început, cu toate dotările și circuitele medicale necesare unei secții de boli infecțioase. Spre exemplu, spitalul dispunea de propria canalizare, astfel încât să se prevină răspândirea virusului prin deversarea apelor uzate de la spital în canalizarea orașului.

Circuitele medicale fuseseră și ele special concepute, cu zone tampon pentru personalul medical care intră și iese din serviciu, cu cabinete pentru medici și asistenți, cu zone tampon între diferitele părți ale spitalului.

Secția externă a Spitalului „Victor Babeș” are o suprafață totală construită de 5.000 metri pătrați și se află chiar pe o parte a ceea ce ar fi urmat să fie amplasamentul viitorului Spital Metropolitan. După terminarea crizei sanitare generate de virusul COVID-19, aceasta avea să devină organizarea de șantier pentru construcția Spitalului Metropolitan. În acest fel, urmau a fi economisite fonduri importante, în concepția vremii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.