VIDEO: Nicoleta Orlea – „Acum această platformă ne ajută să ajungem peste tot în țară, unde este nevoie de noi”
Articol de dianamatei, 12 octombrie 2021, 16:45
Invitata emisiunii În Comunitate a fost Nicoleta Orlea, Fundraising Director la Autism Voice.
Auzim de multe ori cuvintele „în lumea lor” când sunt copii sau oameni pe care nu îi putem înțelege. Sunt diferiți, poate în lumea lor.
Copiii cu autism sunt speciali, tocmai pentru că sunt altfel. Și ei trebuie să învețe și profesorii lor trebuie să facă totul pentru a-i ajuta.
Iar pentru toți cea mai potrivită este terapia ABA; știința comportamentului uman, folosită în lucrul cu tinerii și copiii diagnosticați cu autism.
Acum vom avea ProfAid KIT, prima platformă educațională ce oferă instrumente inovative de management comportamental, pentru copiii cu tulburări din spectrul autist.
„Cei care vor să vadă, vor putea accesa o variantă beta în noiembrie. Specialiștii lucrează de zor la platformă. În funcție de evoluție, sperăm la o variantă full în 2022. Studiile spun că, în ultimii ani, agresivitatea a luat amploare în învățământul de masă. Platforma este și pentru părinți și se adresează tuturor probemelor de sănătate mentală”, spune Nicoleta Orlea, Fundraising Director la Autism Voice.
Platforma va avea programe dedicate pentru profesori. Va fi, si ea, cu un pas în fața sistemului educațional oferit de stat.
„Conține 4 instrumente foarte importante cu focus pe profesori: cursuri dedicate, tutoriale, materiale educaționale și registrul național (cadrul didatic îndrumă familia pentru ajutor). Din păcate, în sistemul public de sănătate nu există niște reguli în acest sens. Părinții și profesorii nu știu cui să se adreseze în astfel de cazuri. Acum pot cere ajutor și feedback prin intermediul acestei platforme”.
Compania Ideologiq donează 10.000 euro pentru ProfAid KIT. Este o…alianță pentru binele profesorilor și, implicit al elevilor.
„De 13 ani încercăm să nu mai luptăm cu sistemul, încercăm să găsim soluții. Cei de la Ideologiq sunt prietenii noștri și găsim soluții împreună. Mai ales în această perioadă cu școala online. Noi facem cursuri cu profesorii de mai mulți ani. Acum această platformă ne ajută să ajungem peste tot în țară, unde este nevoie de noi”.
Ca să ajungem să știm dacă un copil are autism, trebuie trecute mai multe teste. Trebuie să știm ce să facem și când să mergem la specialist.
„Noi facem foarte multă educație ca să înțeleagă toți ce înseamnă un copil cu autism. Un copil care prezintă tulburări; lipsa contactului vizual, diverse crize…Dacă un copil nu orbește, asta nu înseamnă că este autist. Sunt mai multe simptome. Dacă un copil este dezvoltat și merge pe vârfuri, nu înseamnă că are tulburări. Sunt copii cu probleme de coordonare, care nu au echilibru. Ei trebuie duși la specialist.”
Copiii cu autism au nevoie de îndrumători speciali. Terapia ABA, cea de care au nevoie, este făcută de oameni specializați la nivel internațional. Din păcate, și aici avem carențe.
„Noi suntem singurii care formăm specialiști ABA. Orice psiholog poate face cursuri și apoi să susțină un examen la nivel internațional. Am format cam 3 mii de astfel de psihologi. Însă, în România, sunt acreditați 80. Din acest motiv aici intervine problema familiilor cu astfel de copii pentru că nu au unde să meargă. Este o meserie foarte dificilă, nu toți psihologii pot ajunge la un astfel de nivel. Iar analiștii comportamentali din România sunt printre cei mai buni din Europa”.
Platforma ProfAid Kit va fi gata până la sfârțitul anului, iar profesorii vor fi gata, și ei, să învețe.