Inteligența Artificială: de partea corectă sau greșită a istoriei?
Articol de Vicentiu Andrei, 13 octombrie 2021, 15:42
Care sunt implicațiile Inteligenței Artificiale pentru mașina de dezinformare ne spune Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.
Eric Schmidt, fost CEO Google, a scris, împreună cu alți doi gânditori de marcă, Henry Kissinger și Daniel Huttenlocher, o carte intitulată ”The Age of AI: And Our Human Future” (aprox.”Era Inteligenței Artificiale și viitorul nostru ca oameni”), care va fi lansată la începutul lunii noiembrie.
Cu această ocazie, Eric Schmidt a acordat un interviu revistei The Atlantic, din care am reținut câteva idei interesante.
Inteligența Artificială este viitorul, ea va declanșa, cu siguranță, ”o nouă epocă în istoria umanității” și va deveni omniprezentă în toate domeniile vieții.
Progresul în domeniu este deja spectaculos.
De exemplu, un computer înzestrat cu Inteligență Artificială a analizat 100 de milioane de componente chimice, a învățat cum funcționează acestea și a învățat cum să producă un nou antibiotic cu spectru larg, care în prezent se află în faza de studii clinice.
Vă dați seama în cât timp ar fi putut să facă acest tip de analiză o echipă de cercetători, fie ei și cei mai buni din lume?
Cu toate acestea, Eric Schmidt se arată îngrijorat cu privire la utilizările greșite sau periculoase ale acestei tehnologii.
Pentru a prelua unul dintre argumentele autorului, imaginează-ți că, în câțiva ani, vom avea jucării înzestrate cu Inteligență Artificială.
Ursulețul de pluș, capabil să vorbească, să ne studieze comportamentul și să învețe, ar putea deveni cel mai bun prieten al copilului tău.
Acum, gândește-te că un hacker programează acest ursuleț pentru a fi rasist, sau îți influențează copilul în sensul unor valori cu care tu nu ești de acord.
Sună înspăimântător, nu?
Așadar, peisajul actual al dezinformării va fi o bagatelă în comparație cu modul în care Inteligența Artificială, deja adânc integrată în modul în care funcționează rețelele sociale, ar putea ajunge să manipuleze impresia pe care o avem despre lume.
Persoanele care răspândesc dezinformarea vor avea acces la aceste instrumente,care le vor facilita și mai mult activitatea.
Asta nu înseamnă că vom asista, în curând, la o distopie demnă de filmele SF, unde roboții vor transforma oamenii în sclavi.
Deocamdată, Inteligența Artificială, deși capabilă să învețe, are nevoie de îndrumare umană. În cuvintele lui Schmidt, ”Aș putea specula că peste câteva sute de ani nu vor exista probabil situații în care inteligența computerului să nu fie la fel de bună ca a oamenilor. Dar, cu siguranță, pentru restul vieții noastre, vor exista activități exclusiv umane, care implică sinteza ideilor,[…] adevăratele noi descoperiri, adevăratele inovații. Dacă te uiți la modul cum este utilizată Inteligența Artificială, ea nu înlocuiește avocații străluciți, jurnaliștii, scriitorii, profesorii, cercetătorii, ci realizează activități de rutină.”
Te las cu acest gând încă optimist.
Până data viitoare, alege sursa sigură de informații, BucureștiFM!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a
întâlnit cu fenomenul fake-news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceeea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 fm de la 09:15, 13:40 și 18:30!
Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.