VIDEO: Oana Motea, UNICEF – Copiii trebuie învățați să vorbească deschis despre toate probleme pe care le au! Sau le simt!
Articol de Vicentiu Andrei, 13 octombrie 2021, 18:17
La nivel mondial, unul din șapte adolescenți cu vârste între 10 și 19 ani trăiește cu o tulburare mintală diagnosticată.
UNICEF a făcut public raportul ”Starea copiilor lumii 2021”, care reprezintă cea mai completă analiză referitoare la sănătatea mintală a copiilor și adolescenților.
Potrivit primelor rezultate ale unui sondaj internațional realizat de UNICEF și Gallup în rândul copiilor și adulților din 21 de țări, unul din cinci tineri în vârstă de 15–24 de ani chestionați în cadrul sondajului a afirmat că se simte deseori deprimat sau are un interes scăzut pentru orice fel de activitate.
Știm, de asemenea, că unul din șase copii a fost afectat de măsurile de carantină!
Întreruperea rutinei, a educației, a activităților recreative, dar și grijile legate de veniturile și sănătatea familiei îi fac pe mulți tineri să încerce sentimente de teamă, furie și îngrijorare pentru viitorul lor.
Oana Motea, expert sănătate UNICEF, spune că este necesară o abordare intersectorială și de servicii integrate de educație, sănătate, domeniul social.
Chiar dacă impactul asupra vieții copiilor este incalculabil, o nouă analiză realizată de London School of Economics, inclusă în raport, indică faptul că pierderile suferite la nivelul contribuției economice din cauza tulburărilor mintale care duc la dizabilitate sau la deces în rândul tinerilor sunt estimate la aproximativ 390 de miliarde de dolari anual.
Starea copiilor lumii 2021 îndeamnă guvernele și partenerii din sectorul public și cel privat să se implice, să comunice și să acționeze pentru a promova sănătatea mintală a tuturor copiilor, adolescenților și persoanelor care au în grijă copii, pentru a-i proteja pe cei care au nevoie de ajutor și pentru a oferi îngrijire persoanelor celor mai vulnerabile, inclusiv prin:
- Investiții urgente în sănătatea mintală a copilului și a adolescentului, realizate intersectorial, nu doar în domeniul sănătății, abordând prevenirea, promovarea și îngrijirea într-un mod integrat la nivelul întregii societăți.
- Integrarea și extinderea intervențiilor bazate pe dovezi în sectorul sănătății, al educației și al protecției sociale – inclusiv a programelor de educație parentală care promovează modele adecvate de îngrijire a copilului ce răspund nevoilor acestuia și care sprijină sănătatea mintală a părintelui și a persoanei responsabile de copil; sprijinirea sănătății mintale de către școli prin servicii de calitate și relații pozitive.
- Comunicarea în legătură cu afecțiunile mintale, prin abordarea stigmatizării, prin promovarea unei mai bune înțelegeri a sănătății mintale și prin tratarea cu seriozitate a experiențelor copiilor și tinerilor.
Urmăriți un dialog susținut de Flavia Voinea cu Oana Motea, expert sănătate UNICEF.