Mihai Mereuță (Habitat): Când o plăti PMB la Termoenergetica, să plătim și noi!
Articol de Mircea Apostolescu, 14 octombrie 2021, 14:23
Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, a declarat pentru București FM că a primit numeroase sesizări de la bucureșteni cu privire la lipsa căldurii și apei calde din apartamente. Cele mai multe asemenea sesizări vin din Sectoare 2 și 3, conform șefului de la „Habitat”.
Nu se poate discuta despre noi CET-uri!
Cât privește noi capacități de producție a energiei electrice și termice, care să echilibreze sistemul de termoficare, în special pe partea de nord, unde este deficitar din cauza desființării a două CET-uri, Mihai Mereuță spune că nici nu poate fi vorba în această iarnă. Deoarece un asemenea proiect necesită o perioadă îndelungată până la punerea efectivă în funcțiune.
„Oricum nu se poate discuta, să aud acuma, de noi capacități. Iarăși povești cu noi capacități de producție, indiferent ce-or fi ele, de energie electrică sau de termoficare, cogenerare. Astea, de la proiect la execuție și să o vezi finalizată și panglica tăiată, mai schimbăm cinci guverne”, a declarat președintele „Habitat”.
Preț excepțional al gigacaloriei pentru bucureșteni!
În opinia lui Mihai Mereuță, prețul pe care bucureștenii îl plătesc, în acest moment, pentru gigacalorie este foarte bun, chiar excepțional, în condițiile actualei crize energetice.
„În contextul tragediei care se întâmplă pe piețele de energie, prețul gigacaloriei pentru bucureșteni este excepțional”, crede Mereuță.
Subvenția la gigacalorie este esențială! Dacă se opresc CET-urile, după frig, vine întunericul!
Diferența de tarif, subvenția la gigacalorie, plătită de către Primăria Capitalei este esențială până în momentul când, prin investiții, atât în capacitățile de producție ale ELCEN, cât și în sistemul de transport și distribuție a energiei termice, al Municipalității se va ajunge la un raport preț – calitate competitiv cu alte surse de energie.
„La prețul actual de producție (… al gigacaloriei n.r.), dacă iei subvenția, ar exista deconectări masive. Subvenția este esențială până când, prin investițiile făcute, se face un raport preț – calitate competitiv cu alte surse de energie”, a declarat șeful „Habitat”.
Fără subvenție, sistemul centralizat de încălzire s-ar prăbuși, deoarece cei rămași la termoficare nu ar mai putea suporta costurile. Dar o asemenea opțiune nici nu poate fi luată în calcul, pentru că „după frig, ar urma și întunericul”, avertizează Mihai Mereuță.
Dacă CET-urile ELCEN nu ar mai produce agent termic și s-ar opri, bucureștenii ar rămâne și fără curent electric, explică el.
Când o plăti PMB, să plătim și noi la Termoenergetica!
În aceste condiții, este de neînțeles faptul că Primăria Capitalei nu achită către Termoenergetica sumele pentru subvenția la gigacalorie. În acest fel, traseul companiei de termoficare nu poate fi decât cel al fostei RADET, adică acumularea de datorii va duce la insolvență și, în cele din urmă, la faliment, este de părere președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari.
„E același lanț, datorii, urmează insolvență, urmează faliment. Deci, ce pot să înțeleg? Nu pot să înțeleg cum nu le plătești (…datoriile PMB către Termoenergetica n.r.). Domne’, când o plăti Primăria (… Capitalei n.r.) către Termoenergetica, plătesc și eu la Termoenergetica. Când ajunge la zero Primăria cu totul de plată, să plătim și noi (…asociațiile de proprietari n.r.). Pentru că alea le plătește tot din banii noștri. Eu mă simt așa…, adică eu i-am dat bani primarului să plătească la Termoenergetica. Și nu plătește că se termină banii”, mai spune președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță.