VIDEO: Cosmina Simean – „Trebuie să facem o comunitate de femei, care să se ajute unele pe celelalte”!
Articol de dianamatei, 14 octombrie 2021, 15:56
Invitata emisiunii În Comunitate a fost Cosmina Simean de la DGASPC.
Femeia din București primește ajutor. Femeia vulnerabilă, căreia pandemia i-a luat întâlnirile cu prietenele la cafea, socializarea, timpul ei. I-a dat singurătate, izolare, lecții online…
Fără prea mare ajutor din partea unei societăți patriarhale, are acum o rază de speranță.
DGASPC are primul centrul care o ajută și îi dă sfaturi, spune Cosmina Simean.
„Este o pandemie grea pentru femeile din București. Femeile sunt afectate de lipsa socializării, de intrartul copiilor online. Trebuie programe noi pentru ca femeile să treacă de această criză. Pentru că ele trec mai greu peste toată această perioadă. Fiecare dintre noi suntem marcați de sentimentul de singurătate. Asistența socială nu înseamnă numai persoanele sărace. Scopul centrului nostru este să aducă femei care nu intră în zona de asistență socială”.
Și cum schimbarea vine, în primul rând, de la noi…
„Una dintre activitățile centrului este o sesiune de consiliere pentru femeile din DGASPS… Și ele au copii și resimt epuizarea psihică. Întâi, trebuie să ne ajutăm pe noi. Avem o echipă de specialiști la care se adaugă alți specialiști; avem asistenți sociali, pshilogi, juriști…Noi vrem mai multe asttfel de centre. Și primarul general vrea 21 de centre de acest fel”.
Într-o societate, în care brațul vânjos al bărbatului încă face dreptate, iar aspectul exterior este la rang de cultură, sănătatea sufletului și a minții este la sfârșitul listei. Dar, și aici, căpătăm ajutor.
„Femeile au mai multă grijă de unghii decât merg la psiholog. Există cauze clare. Noi nu am avut școală de psihologi până după revoluție. Plus, că trăim într-o societate patriarhală, unde există sentimentul de rușine. Încă nu recunoaștem că avem probleme. Deci, e greu să credem că femeile vin singure la psiholog. Acest centru e făcut ca femeile să vină să stăm de vorbă, să ne ajutăm unele pe celelalte. Sunt foarte multe pe care le putem rezolva în comunitate. Statul trebuie să creeze contextele. Trebuie să facem o comunitate de femei, care să se ajute unele pe celelalte. Noi suntem mulțumiți și dacă schimbăm viața unei singure femei.”
Cu siguranță, ați văzut pe străzi, doamne pierdute…în gânduri, în comportament. Acum pare că se pot regăsi într-un spațiu comun, în care îl retrăiesc pe „acasă”.
„Există adăposturi pentru oamenii străzii, avem 2 centre pentru duș social; am reușit să dăm o față umană adăpostului pentru femei; avem 32 de doamne, femei pe care le vedem de mult în București. Acum ele au o casă. Bucureștenii ne și donează lucruri. Ajutăm cu haine, rechizite, calculatoare, obiecte de igienă…Sunt lucruri care nu fac trebuință dar…pot înfrumuseța viața cuiva. De exemplu, un mileu. Am amenajat o sufragerie pentru femeile din adăpost. Multe dintre ele și-au amintit și și-au creat sentimentul de acasă.”
Iar ajutoarele pe care le primesc cei de la asistență socială sunt dintre cele mai felurite: de la mobilă veche, până la cărți. Iar cărțile sunt speciale: au trecut și pot oferi un viitor.
„Primim și cărți. Nimeni nu le vrea, mai ales persoanele vulnerabule. Însă, pentru noi, a arunca o carte la gunoi, este un sacrilegiu. Noi vrem să salvăm și cărți. De fapt asta facem în asistență socială. Luăm lucruri urâte și le dăm un viitor. Ajutăm oameni, facem contexte, conexiuni și spații frumoase”.
În comunitate ajutăm, ne ajutăm și le ajutăm.