Armata care lupta fără arme
Articol de dianamatei, 18 octombrie 2021, 16:28
Când spunem armata, ne gândim, întotdeanua, și la arme.
Când spunem „Armata Salvării”, avem chiar mai multe: integritate, compasiune, speranța, curaj și respect.
Armata Salvării este înainte de toate, o misiune creștină internațională cu o istorie de peste 150 de ani și o prezență în peste 130 de țări.
Indiferent de religie, face bine oriunde este chemată, spune Ionel Sandu, directorul general.
„Încercăm să ne atingem unul dintre scopuri: prevenirea abandonului școlar. Avem și programe educative pentru copii, să le salvăm viitorul prin educație. Le dă șansa de a se apropia de un viitor mai bun. Intervenim și în viața familiei. Avem parteneriate cu inspectoratele școlare. Am avut voluntari musulmani. Noi ne facem rugăciunea noastră, ei pe a lor însă împreună ne-am făcut datoria. Intervenim fără discriminare”.
Aleargă pe tot globul să facă bine.
Iar noi putem fi parte a acestei armate.
„Suntem în 132 de țări oficial. Avem acțiuni… sub acoperire în altele. Avem aceeași misiune: să transformăm viețile oamenilor în nevoie. Avem un singur coordonator, la Londra. Generalul este ales o dată la 5 ani. Avem toate gradele. Trebuie să treci printr-o școală: 2 ani intensiv și alți 5 continuarea educației. Soldații sunt membri, simpatizanți și voluntari. Credem în bine și facem bine”.
A venit pandemia și am rămas în case.
Iar armata fără arme a intrat în acțiune în unul dintre cele mai grele momente pe care le-am trecut.
„Partea cea mai grea au fost cele 2 săptămâni din 2020. Acela a fost momentul nostru. Ne-am dat seama că, dacă nu suntem pe străzi acum, actunci cum să ne mai numim armata. Cu ajutorul voluntarilor, am reușit să ieșim pe stradă, să fim lângă persoanele fără adăpost, lângă copiii care au trecut în online, lângă oamenii care nu aveau ce mânca”.
Astăzi este Ziua Europeană a combaterii traficului de ființe umane.
„Armata Salvării” duce o luptă acerbă cu acest fenomen.
„La nivel mondial este recunoscută pentru lupta împotriva traficului de ființe umane. În România ne canalizăm pe prevenție iar statisticile sunt doar un vârf de iceberg; în realitate statisticile sunt uriașe. Din 10 țări, România ocupă locul 5; exploatarea prin sex, prin muncă, cerșetoria. Se fac presiuni asupra României. Statistic stăm bine, deși toată Europa ne arată cu degetul. Am făcut o platformă cu 20 de organizații, PROTECT, care să schimbe legislația”.
Integritate, compasiune, speranță, curaj și respect.
Sunt armele cu care luptă „Armata Salvării”.
„Armata Salvării crede că aceastea sunt valori fundamentale. Realitatea este că am devenim imuni la nevoile celorlalți deși majoriatea o ducem binișor. Nivelul de compasiune este mai ridicat în alte țări. Și ar trebui să vedem unde suntem noi, ca oameni. Dorințele sunt nelimitate iar nevoile sunt câteva. În București sunt oameni care o duc mai rău decât în țările sărace. Sunt oameni care stau sub cerul liber, sunt oameni care nu-și trimit copiii la școală, că nu au haine. Și avem nevoie de ajutor”.
Iar noi putem ajuta.
Cine nu și-ar dori o armată care naște speranțe, nu le omoară.
„Pot intra și completa formularul cu destinația unde vor să meargă. Pot să caute sediul în orașul în care se află. Avem variante ușoare de a dona, să putem face programele noastre. La începutul anului viitor formularul cu cei 3,5%”.