VIDEO: Maria Neneciu -„În România, zona cultural-creativă este văzută ca ceva adiacent, nu un domeniu esențial”
Articol de dianamatei, 19 octombrie 2021, 18:25
Invitata emisiunii În Comunitate a fost Maria Neneciu, manager de proiect la The Institute.
O experiență care a îmbogățit publicul. Cam așa poate fi descrisă expoziția „DIPLOMA”. A fost un proiect inițiat de The Institute, care a avut loc până pe 17 octombrie la Combinatul Fondului Plastic din București.
Au fost 92 de lucrări din 16 specializări diferite – de la arhitectură, pictură sau fotografie, la scenografie, modă sau lucrări de metal, sticlă și ceramică.
Vizitatorii au descoperit complexitatea și unicitatea generației noi de artiști, spune Maria Neneciu manager de proiect la The Institute.
„Sunt tineri optimiști, care cred că piața de arte are șanse să se dezvolete. Sunt tineri talentați. Mulți dintre ei, dacă ar avea șanse similare ca cele din occident, ar rămâne aici să-și dezvolte o carieră”.
Pandemia a adus mari probleme și în acest sector. Mai ales că vorbim despre tineri aflați la început de carieră.
„În mediul artistic, pandemia a fost o mare problemă. Evenimentele au fost amânate sau anulate de aceea am insistat ca, în ciuda evenimentelor, să facem o expoziție; e important ca tinerii să fie aduși împreună. Mulți sunt studenți sau absolvenți; a fost o problemă cu finalizarea proiectelor de dipomă, la arte plastice de exemplu. Au fost demoralizați de lipsa de interacțiune. E important ca evenimentele să existe la început de carieră.”
Diploma nu este doar o expoziție fizică. Există și în mediul online și ne ajută să-i descoperim pe noii creatori de frumos.
„Diploma este și o platformă. Centralizăm portofoliile acestor tineri pe site-ul diplomafestival.ro. Este important ca prezența lor să fie promovată. Am făcut asta pentru cei care au absolvit grafica și arhitectura. Trebuie să capete și noțiuni despre antreprenoriat creativ. Mulți își doresc asta și nu se învață în universități. Portofoliile și prezența lor trebuie să rămână undeva. Pe site sunt și date despre acești tineri. Pe site-ul combinat.ro aveți detalii despre ce se întâmplă in cadrul Combinatul Fondului Plastic.”
Din păcate, ca multe alte domenii, industriile creative nu au sprijin. Ba, mai mult, sunt considerate niște…artere mai mici. Însă nici aici nu se poate fără bani și educație.
„În România, zona cultural-creativă este văzută ca ceva adiacent, nu un domeniu esențial; nu i se vede valoarea pe care o poate aduce. Sper că pandemia ne-a arătat că produsele culturale sunt esențiale pentru o viață echilibrată. Din păcate, unul din 4 tineri, care termină astfel de studii, lucrează în alt domeniu. Piața nu este dezvoltată pentru a absorbi astfel de talente. Statul trebuie să investească, publicul să fie educat spre frumos”.