Cele patru forțe ale dezinformării
Articol de Vicentiu Andrei, 20 octombrie 2021, 16:50
În cuvintele cercetătoarei Sophia Moskalenko, care a scris recent o carte despre mișcarea conspiraționistă americană QAnon, există patru forțe principale ale dezinformării, spune Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online..
Acestea sunt: adevărurile mincinoase, creatorii de mituri, purtătorii de stindard și emoțiile împărtășite de grup.
1. Adevărurile mincinoase se referă la informațiile înșelătoare, care sunt construite pornind de la niște fapte obiective.
Aceste fapte sunt ulterior îmbogățite cu informații neverificabile sau de-a dreptul false, cu interpretări manipulatoare sau tendențioase. Adevărurile mincinioase sunt mai eficiente decât falsurile grosolane, tocmai pentru că au o bază reală care le conferă legitimitate, ceea ce îi face pe oameni mai superficiali în evaluarea critică a informației.
Aceștia tind să accepte mai ușor dezvoltările ulterioare, care conțin multiple elemente care nu pot fi demonstrate.
Astfel se nasc teoriile conspirației.
2. Creatorii de mituri sunt cei care construiesc adevărurile mincinoase și, în funcție de scopurile personale, pot fi împărțiți în două categorii: manipulatorii cinici și militanții din convingere.
Unele persoane pun în circulație teorii ale conspirației deoarece obțin beneficii personale, financiare, sau profesionale.
De multe ori, beneficiază de sprijin logistic pentru atingerea acestor obiective.
A doua categorie este cea a oamenilor fără o agendă ascunsă – persoane care dobândesc, din diverse motive, convingeri personale foarte puternice, dar eronate și care refuză să accepte dovezile care le invalidează teoria.
Acestea sunt, de regulă, extrem de active și de virulente pe rețele sociale și atrag, în timp, grupuri în jurul lor.
3. Purtătorii de stindard sunt lideri de opinie, persoane influente, sau organizații care distribuie adevărurile mincinoase produse de creatorii de mituri.
Acești agenți super-infecțioși contribuie semnificativ la viralizarea pe scară largă a dezinformării, pe rețelele sociale, dar nu numai.
Fără activitatea acestora, fake news și narațiunile înșelătoare s-ar stinge treptat.
4. Întreg procesul este mediat de emoțiile împărtășite de grup.
Acestea nu au legătură cu un fake news sau altul, ci sunt, mai degrabă, o stare de spirit comună membrilor unui grup, care îi unește, îi animă și îi determină să accepte necritic afirmațiile care susțin emoția respectivă.
Temerile, nemulțumirile, angoasele, dezamăgirea față de clasa politică pot amplifica cu ușurință orice tip de zvonuri sau conspirații, oricât de excentrice.
Ce arme avem împotriva acestor forțe?
Vom discuta despre mecanismele de apărare săptămâna viitoare.
Până atunci, alege sursa sigură de informații, București FM!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a
întâlnit cu fenomenul fake-news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceeea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 fm de la 09:15, 13:40 și 18:30!
Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.