Proiect FACIAS pentru conștientizarea drepturilor cetățenilor!
Articol de bucurestifm, 20 octombrie 2021, 12:20
74% din repondenții Chestionarului Proiectului susțin și percep că au fost victime ale abuzurilor comise de instituțiile statului, cele mai multe abuzuri vizând sfera justiției.
„Fii informat, NU abuzat!”, proiectul național al FACIAS, pentru conștientizarea drepturilor cetățenilor români a relevat, în perioada aprilie – octombrie 2021, că o mare parte dintre cei care au răspuns chestionarului consideră că au fost victime ale abuzurilor comise de instituțiile statului.
Proiectul are ca scop informarea cetățenilor cu privire la: drepturile pe care le au în raport cu instituțiile statului; identificarea și soluționarea abuzurilor când acestea sunt comise; cunoașterea organizațiilor și instituțiilor care le pot oferi suport în lupta cu astfel de abuzuri.
Proiectul vizează, implicit, stimularea implicării civice a cetățenilor români, creșterea gradului de responsabilizare și implicare în problemele de interes național ce au ca obiect vătămarea drepturilor acestora de către instituțiile statului.
Din răspunsurile celor care au completat chestionarul FACIAS, disponibil pe facias.ro, rezultă că 74% dintre repondenți consideră că au fost victime ale abuzurilor comise de instituțiile statului. 80% dintre aceștia proven din mediul urban.
42% dintre repondenți susțin că își cunosc în foarte mică măsură sau deloc drepturile; 47% consideră că își cunosc suficient drepturile, în timp ce 9% susțin că își cunosc foarte bine drepturile în relația cu instituțiile statului.
10% apreciază că nu au fost victime ale abuzului unei instituții a statului, în timp ce 47% au întâmpinat maxim 6 situații de abuz în viața lor, 27% susțin că au fost victima unui astfel de abuz de peste șapte ori. 74% din repondenți susțin că au fost victime ale abuzurilor comise de instituțiile statului.
În ce privește sursa de informare privind drepturile pe care le au în raport cu instituțiile statului, 32% apelează la legislație, 10% la instituțiile statului, 22% se informează de pe internet, iar 14% de la apropiați și doar 13% apelează la avocați.
Dintre cei care se consideră victimele unui abuz comis de instituțiile statului, 28% au depus petiții și sesizări, 26% au atras atenția instituției, prin alte mijloace (verbal), 11% au apelat la justiție, iar 22% din victime nu au acționat în vreun fel.
Principalele domenii în care sunt semnalate încălcări ale drepturilor sunt justiția, sănătatea, precum și situații de limitare a drepturilor în contextul pandemiei.
Pentru a veni în întâmpinarea cetățenilor, FACIAS realizează, în episoade, un Ghid practic, ca suport pentru cetățeni, în raport cu instituțiile statului, text susținut cu legislația în vigoare. Ghidul, etapizat, se găsește la https://www.facias.ro/proiecte-2/ și este accesibil tuturor.