VIDEO: Cornel Bărbuț (Vegacomp Consulting) – „Smart city este, în primul rând, despre schimbarea de mentalități”

Despre noțiunea de „smart city”, dacă este sau nu Capitala un oraș intelligent și ce trebuie făcut în acest sens, au aflat Andreea și Alex de la Cornel Bărbuț (Vegacomp Consulting), invitat în matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Zoom.

„Smart city pare ceva la modă, care atrage atenția în ultima perioadă. Dar, dincolo de tehnologie, nu e doar despre noi tehnologii de implementat în oraș, ci este despre oameni și pentru oameni. Observăm în radiografiile făcute în România, prin care scanăm toate proiectele făcute la noi, că ultima verticală este chiar la nivel de smart people. Am constatat în 2021 că se extinde conceputul de smart city și către smart village”, explică Cornel Bărbuț.

Dacă vrei să afli care este impactul la nivelul comunităților mai mici, de ce București nu este încă un oraș inteligent, ce înseamnă smart mobility, ce spune despre plățile online, supravegherea video, vezi VIDEO.

„Smart city nu e neapărat depre oraș, cât despre comunități. E important să construim la nivel de comunități, pentru confortul oamenilor. Deși Bucureștiul are cel mai mare potențial, din păcate avem un eșec. Se dezvoltă cel mai bine în București Sectorul 4, care are o dezvoltare concentrată și bine dirijată.

Cred că în București vedem exemple făcute. Sectorul 4 are o Direcție de mobilitate urbană în cadrul Primăriei, deci iată un exemplu de «Așa, da! Se poate!». Sunt deja zone în Capitală unde am început să scăpăm de hârtii. Partea cea mai grea este integrarea bazei de date. E nevoie de IT-iști și nu se duce nimeni pe IT în primării, din cauza salariilor și a condițiilor actuale din primării.

Smart city este, în primul rând, despre schimbarea de mentalități. E vorba despre o mentalitate integrată: la nivel de oameni, autorități și companii. București este pe locul 103 în lume, dar nu cred că este real. Suntem departe.

În România, topul e condus de Alba Iulia. Dacă ne întrebăm cât timp mai avem de așteptat pentru un oraș inteligent în țara noastră, mai devreme de 3 ani nu putem vorbi de un oraș inteligent.

La nivel de Europa, sunt câteva orașe pe care le putem considera inteligente. Parisul e pe locul 3 în acest an. Londra, Barcelona, Paris, Amsterdam sunt orașe de top în zona de smart city. Avem nevoie să colaborăm mai mult, să îndrăznim mai mult. Văd o tendință interesantă: furnizori români produc soluții de smart city care sunt implementate în România , dar și în afara țării”, spune Cornel Bărbuț.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.