Circa 1.000 de jandarmi, polițiști și pompieri donează sânge și plasmă, în întreaga țară!
Articol de Mircea Apostolescu, 25 octombrie 2021, 12:44
Astăzi, aproape 1.000 de angajați ai Ministerului de interne – polițiști, jandarmi și pompieri, donează sânge și plasmă în întreaga țară.
La Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) București, polițiștii și jandarmii au început să vină de la ora 09:30. În jurul orelor 10:00, sala de așteptare era deja plină de donatori.
Directorul CTS București, Doina Gosa spune că gestul polițiștilor și jandarmilor este salutar, deoarece numărul zilnic de donatori a scăzut, din cauza celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19. În schimb, nevoia de sânge și plasmă este foarte mare.
„De când a început valul patru, în contextul pandemiei de Covid-19, numărul donatorilor de sânge a scăzut la CTS București. Așa că venirea polițiștilor aici poate să fie un semnal pentru populația Bucureștiului că este nevoie de sânge în continuare, că trebuie să asigurăm, în această perioadă, urgențele, trebuie să asigurăm bolnavii oncologici și, de asemenea, au nevoie, de trombocite în special, și pacienții care suferă de Covid-19 în spitale. Deci, practic, nevoia de sânge există, este constantă și îi așteptăm pe donatori să vină să doneze. (…) Noi, de obicei, aveam în jur de 250 de donatori pe zi și tot nu era suficient. Reușeam să facem față spitalelor cu ajutorul centrelor limitrofe. Acum, în ultimele săptămâni, am avut în jur de 100-150 de donatori pe zi și, de asemenea, numărul a scăzut și la centrele din jur. Apreciez cu atât mai mult acțiunea Poliției pentru faptul că este o acțiune în toată țara (…)”, a declarat directorul CTS București.
Comisar de Poliție Dan Octavian: „Prin donarea de sânge, putem salva vieți”!
Comisarul de Poliție Dan Octavian spune că polițiștii participă la această acțiune din două considerente. Mai întâi, din spirit de solidaritate cu cei aflați în suferință, pentru că, prin donarea de sânge, pot salva efectiv viețile unor semeni. Apoi, pentru a-i conștientiza și pe alții cu privire la nevoie de sânge.
Asemenea acțiuni de donare de sânge sunt organizate periodic în cadrul Ministerului de Interne, a mai declarat comisarul de Poliție Dan Octavian.
Căpitan Alexandru Iacob: „E o modalitate extrem de facilă de a salva vieți”!
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, căpitanul Alexandru Iacob spune că participarea a numeroși jandarmi la acțiunile de donare de sânge, care sunt organizate periodic, ar porni „De la misiunea noastră de bază, care implică salvarea de vieți omenești”.
Jandarmii știu cât este de mare nevoia de sânge și de plasmă și, de aceea, își doresc să se implice în această modalitate facilă de a salva vieți omenești.
„Vedem și noi cât de importantă este nevoia de sânge și de plasmă și e important să ne ajutăm semenii atât cât putem. E o modalitate extrem de facilă de a salva vieți”, a declarat căpitanul de jandarmi Alexandru Iacob.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București spune că au fost deja identificați patru colegi care s-au însănătoșit după infectarea cu virusul SARS-COV-2 și care vor dona plasmă. Pe viitor, Jandarmeria bucureșteană va avea în vedere identificarea altor jandarmi care au trecut prin boală și ar putea dona plasmă, a mai completat Iacob.