Creatorii virtuali – jocuri video și realitatea mixtă
Articol de dianamatei, 25 octombrie 2021, 15:28
Bucharest Gaming Week 2021, este cel mai mare eveniment din România al jocurilor video. Debutează astăzi și se încheie la sfârșitul săptămânii.
Pasionaţii de gaming vor putea participa online sau offline la evenimente care vor arată impactul jocurilor video în societate.
În cadrul acestui eveniment avem și manifestrea „Creatorii virtuali – jocuri video și realitatea mixtă”.
Este o colaborare între Instututul Francez și Goethe Institut.
„Institutul Francez cu Goethe Institut s-au încăpățânat să ducem la bun sfârșit acest proiet. Avem un vernisaj în seara asta la ora 18.00 fizic și online. În această expoziție se pot vedea lucrări ale unor artiști din Franța, Germania și România. Sunt lucrări expuse dar nu pe pereți. Este o consolă cu jocuri care se vor putea și juca”, spune Daniela Plopeanu, manager de proiect la Institutul Francez.
Sunt prezenți artiști români, francezi și germani iar jocurile, nu au fost alese neapărat din punct de vedere tehnic.
„5 imagini de concept art ale unor artiști români, germani și francezi; artiștii care crează conceptul unui joc video. Alături, se va află un calculator pe care se vor putea încerca jocurile. Operele au fost alese ca exemplu de artă conceptuală, nu neapărat ca o selecție de jocuri”, explică Sorin Archidin, responsabil mediatecă.
Pandemia nu ratează nici un astfel de eveniment.
Putem fi prezinți fizic dar puțini.
Din cei puțini, oraganizatorii speră să fie și împătimiți ai jocului dar și ai artei.
„Se va intră pe bază de certificat verde, maximum 30 de persoane. Vedem de mâine dacă vom stabili noi reguli pe bază de programări, timp de 2 săptămâni. Vor veni în primul rând gamerii, dar sper și iubitorii de artă. Invităm publicul să între într-un univers imaginar, dar să rămânem conectați unii cu ceilalți, să nu rămânem intr-un joc video. Sunt oameni care evadează în aceste universuri dar sunt și anumite persoane care nu sunt familiarizate cu ele. Este alegerea fiecăruia”, a explicat Daniela Plopeanu.
La Institutul Francez, avem ceea ce se cheamă mediatecă.
Este un spațiu pentru lumea gamerilor și nu numai, spune Sorin Archidin.
„Există din 2016 și privește amatori de jocuri video de toate vârstele. E frumos când părinții joacă cu copii. Jocurile video oferă posibilitatea de a scăpa din cotidian. Depinde de fiecare. Diferența dintre jocurile de acum 30 de ani și cele de acum, este calitatea imaginii. Genurile au rămas cam aceleași: de aventură, de strategie… S-a mai schimabt publicul. Acum vârsta medie ajunge la 40. Între sexe este egalitate. Există trendul de retrogamming, o anumită nostalgie”.
Jocul continuă… Și evenimentele.
„Mâine seară, tot la 18, avem o masă rotundă – încurajarea imaginației din perspectiva jocurilor video. Si pentru că există și muzică în jocurile video, am lasnat o provocare unor compozitori din România. Ei au creat partituri muzicale pentru un joc. Concertul va fi pe 28 la la Goethe Instutut. Avem și un atelier de scenografie între 1 și 5 noiembrie; apoi teatrul VR; cum poți deveni un personaj în teatrul VR”, ne îmbie, pe final, Daniela Plopeanu.
Jucăm responsabil și creăm artă.