VIDEO: Corina Puiu – „Avem o viziune pe termen lung, pentru următorii 30 de ani”

Invitata emisiunii de astăzi a fost Corina Puiu, CEO Rethink Romania, o platformă incluzivă de dialoguri structurate, pe probleme de importanță strategică națională, legate de oameni, precum: educație, depopulare, standarde de viață, mentalitate, fericire.

Necesitatea unei astfel de platforme a pornit de la ideea unor antreprenori care cred că, în ultimii 30 de ani, România nu și-a atins potenţialul și care s-au hotărât să schimbe acest model de funcționare, împreună cu toți cei care împărtășesc aceeași viziune. Pentru că următorii 30 de ani ne vor defini următorii 100.

Realitățile de la care fondatorii „Rethink Romania” au pornit sunt binecunoscute de statistici dar și din viața de zi cu zi și le putem vedea chiar dacă cineva nu ni le spune în mod deosebit.

Acestea ar fi:

  • în multe județe din țară numărul pensionarilor este mai mare decât cel al tinerilor;
  • în mediul rural 2 din 3 copii nu merg la școală;
  • în fiecare an populația țării scade cu peste 100.000 de locuitori prin deces și emigrare;
  • în acest ritm populația României va scădea iar în 2050 românii vor fi cu puțin peste 15 milioane de locuitori.

În același timp, România îmbătrânește, iar media de vârstă în prezent este de peste 40 de ani. Peste 100 de mii de copii au cel puțin un părinte în străinătate la muncă, iar mulți nu își văd părinții decât de sărbători.

Numărul românilor care au cel puțin o facultate și care trăiesc în alt stat a crescut de la an la an, iar România pierde aproximativ 50.000 de dolari pentru fiecare absolvent de studii superioare care părăsește țara.

Într-o Românie marcată de un deficit major de încredere, membrii Rethink Romania își propun să adune la aceeași masă, într-un efort unic de integrare, vocile și perspectivele comunității de business, ONG-urilor, mediului academic și cultural, mass-media, partidelor politice, Guvernului și Parlamentului.

Fondatorii Rethink au spus că valorile pe baza cărora a fost contruită această platformă sunt încredere în potențialul României, impactul pozitiv pe termen lung, colaborarea bazată pe încredere reciprocă și respect, pe integritate și empatie, spirit antreprenorial, excelență.

Think tank-ul este structurat în 4 grupuri de lucru pe diferite domenii: Educație, Demografie, Digitalizare și Mentalitate. Pe lângă acestea, există un grup dedicat elaborării unor ample studii sociologice, aflate deja în lucru. Acestea vor fi urmate de recomandări de direcții strategice și politici publice care să ajute la crearea unor viziuni de dezvoltare pe termen lung pe direcțiile mai sus enunțate.

„Avem o viziune pe termen lung, pentru următorii 30 de ani. Ne fundamentăm abordarea pe cercetarea interdisciplinară, agregarea datelor, analize și strategii co-create, cu scopul de a propune direcții de transformare pentru România, prin contribuții la politici publice relevante.”, a spus Corina Puiu.

Orice schimbare în societate pleacă de la fiecare individ în parte şi soluţia pentru ca România să devină aşa cum ne-o dorim vine de la fiecare cetățean, din modul în fiecare se raportează la mediul înconjurător, la viitor şi la valori.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.