Nicușor Dan: Energo Vest și CET Grivița NU și-au îndeplinit obligația legală de a furniza agent termic!

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a declarat că Energo Vest – producător privat, și CET Grivița – care se află în administrarea Primăriei Sectorului 1, nu și-au îndeplinit, până astăzi obligația legală de a furniza agent termic.
Prețul gazului natural a crescut pe piața liberă iar cei doi producători trebuiau să furnizeze, până astăzi, energie termică la prețul de 206 lei pe gigacalorie, preț reglementat de către ANRE. Deși ar fi fost „total neprofitabil”, cei doi producători aveau obligația legală de a furniza agent termic, deoarece ei prestează un serviciu public, a mai precizat Nicușor Dan.

„Situația se va schimba radical de la 1 noiembrie. (…) Deci am fost, în ceea ce privește Vest Energo, cât și în ceea ce privește CET Grivița, care aparține de Primăria Sectorului 1, ei au fost într-o situație în care nu au prevazut și nu au cumpărat din timp gaz. Și prețul a explodat, pe ceea ce înseamnă materia primă pe care ei o folosesc. Pe de altă parte, până la 1 noiembrie, trebuiau să dea către noi preț la gigacalorie, la acest preț de 206 lei, ceea ce era total neprofitabil. Bineînțeles că există obligație legală, ei nu sunt într-o…, ei prestează un serviciu public. Este o obligație legală de a furniza agent termic. Numai că ei nu și-au îndeplinit această obligație legală și nu există nici metode legale de a-i constrânge”, a declarat Nicușor Dan.

Edilul șef s-a declarat extrem de favorabil preluării CET Grivița de la Primăria Sectorului 1. În felul acesta, CET Grivița ar putea primi gaz la prețul negociat de către Compania Municipală Termoenergetica, a explicat el.
Numai că CET Grivița este o companie care are drept acționar majoritar Consiliul Local al Sectorului 1. De aceea, consilierii locali din Banu Manta trebuie să aprobe o diminuare a capitalului social al companiei CET Grivița, ducând terenul și instalațiile în domeniul public. Astfel, CET-ul ar putea fi preluat în mod gratuit de către Primăria Capitalei și inclus în contractul de delegare a gestiunii serviciului public de termoficare cu Termoenergetica.

„Sunt foarte favorabil acestei idei (…de preluare a CET Grivița n.r.), mai ales că, dacă am lua terenul și cu instalațiile de la CET Grivița, am putea să folosim prețul negociat de Termoenergetica pentru gaz și nu prețul pe care l-ar lua CET Grivița pentru gaz. Acum CET Grivița este o companie care are un acționar majoritar Consiliul Local al Sectorului 1 ( CLS1) și ca acționar majoritar Administrația Domeniului Public Sector 1. Trebuie ca CLS 1 să facă o diminuare de capital, astfel încât să scoată din această companie, să ducă în domeniul public terenul și instalațiile de la CET Grivița. Venind în domeniul public, ele vor veni la Municipiul București și, atunci, vor putea să fie adăugate la contractul de delegare pe care îl avem cu Termoenergetica”, a declarat primarul Capitalei Nicușor Dan.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.