”Vax”, cuvântul anului 2021!

”Vax”, termenul informal pentru ”vaccin” sau ”vaccinare”, a fost desemnat cuvântul anului 2021 de către Oxford English Dictionary (OED).

Până în septembrie, utilizarea cuvântului ”vax” a crescut de 72 de ori prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut.

Cu prilejul publicării celui mai recent raport lingvistic al său, intitulat ”VAX, A report into the language of vaccines”, Oxford Languages, care editează Oxford English Dictionary, a precizat că ”«vax», mai mult decât oricare alt cuvânt, s-a injectat în sistemul circulator al limbii engleze în 2021”, informează DPA şi bbc.com, citate de Agerpres.

”A generat numeroase derivate, pe care le întâlnim acum într-o gamă largă de contexte informaţionale, de la site-uri dedicate vaccinării la expresii precum ‘carnet de vaccinare’, ‘a fi vaccinat’ sau ‘a fi complet vaccinat’. Niciun alt cuvânt nu surprinde mai bine atmosfera anului trecut decât «vax»”.

Conţinutul raportului lingvistic de anul trecut a fost extins pentru a reflecta natura ”fără precedent” a anului 2020 şi a include sintagme precum ”furlough” (”concediu neplătit”), ”COVID-19” sau ”Black Lives Matter”.

Potrivit raportului pe anul 2021, cuvântul ”vaccin” a fost înregistrat pentru prima dată în 1799, derivatele sale ”vaccinat” şi ”vaccinare” apărând un an mai târziu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.