Bine de citit: Cartea judecății de apoi
Articol de razvanursuleanu, 2 noiembrie 2021, 10:25
Nu am văzut ca acest roman să apară pe vreuna din listele cu recomandări de lecturi despre pandemii în perioada lockdown-ului, și nu am înțeles de ce. „Cartea judecății de apoi” ar fi trebui să fie în top zece, ba chiar între primele cinci, dacă nu chiar în… Sau poate că e mai bine să mă opresc aici, de unde și până unde acest puseu de cutezanță?
„Dragostea în vremea holerei”, „Ciuma” (etc) sunt tabuuri (despre care nu se discută decât apreciativ, nu se compară cu alte scrieri și se iau ca atare, pentru a nu fi bulversată ierarhia deja stabilită.
Márquez, Camus și alți titani ai literaturii universale au scris atât de bine, încât niciodată vreodată, forever and ever, toujours et à jamais și por los siglos de los siglos nu mai are cum să apară cineva care să scrie la fel de bine precum ei).
Prin urmare ar fi mai bine să mă opresc aici, numai că nu sunt în stare de așa ceva. Și uite cum mă aventurez eu cu următoarea afirmație: Pentru mine, „Cartea judecății de apoi” e în top trei! Firește că sunt șocat de propria îndrăzneală, dar pur și simplu nu-mi pot înfrâna tupeul… Și ca să mă autoincriminez pe vecie, mai zic așa : Un top trei în care intră și „The Stand” de Stephen King… Asta da obrăznicie…
Citind „Cartea judecății de apoi” mi-am dat seama că nimic nu pare a se fi schimbat în mentalitatea colectivă în ultimele aproape șapte secole ce au trecut de când ciuma bubonică a adus rasa umană în pragul extincției.
Așa că romanul lui Connie Willis poate fi considerat și o sinteză a prezentului. O dedicație pentru toți aceia care, cu figuri prelungi și înțelepciune împrumutată din share-uri, au bagatelizat pandemia începutului de secol douăzeci și unu, cei ce s-au amuzat și au hăituit, numind alarmistă și adeptă a fake news mâna de oameni care încerca să arate ce urmează să se întâmple dacă nimeni nu face nimic.
Și dacă dedicației îi este necesară și un ambalaj strălucitor pentru a spori interesul eventualilor cititori, „Cartea judecății de apoi” face parte din elita romanelor ce a obținut atât premiul Hugo cât și premiul Nebula.