VIDEO: Chef Paul Siserman – „Ideea este că sunt deopotrivă și bucătari foarte buni și bucătărese foarte bune”
Articol de , 2 noiembrie 2021, 12:28
Cine gătește mai bine? Bărbatul sau femeia? Acest subiect a fost dezbătut de Alex Minculescu alături de Chef Paul Siserman, invitat în matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Zoom.
„Ideea este că sunt deopotrivă și bucătari foarte buni și bucătărese foarte bune. Femeile gătesc pentru că multe dintre ele au preluat ideea de a găti de la mamele lor, altele nu, pentru că lumea se schimbă în permanență și emanciparea femeilor a dus și la ideea de a face un favor bărbatului în momentul în care gătește.”, a spus Chef Paul Siserman.
„În momentul în care se vorbește despre faptul de a găti mai bine, se știe foarte bine că un bărbat, până la o anumită vârstă, stă în jurul mamei, iar mama gătește. Sunt prea puține cazurile în care un bărbat sau un băiat îl vede pe tăticul în bucătărie, în fiecare seară, că îi pregătește cina, și atunci, probabil, și din cauza asta s-a împământenit ideea că femeile trebuie să gătească.
La fel ca și bărbații, femeile pot găti cina sau amiaza pentru familie, la fel și bărbații pot să o facă. Cred că există persoane de ambele sexe care au veleități în bucătărie și persoane care nu au absolut nimic de-a face cu bucătăria, chiar dacă lucrează în bucătărie.”, a continuat Chef Paul Siserman.
„Noi avem în România oameni foarte talentați, oameni care ar putea oricând să li se dea stele Michelin, dar nu cred că este foarte benefic pentru cei care sunt bucătari și, în același timp, proprietari de afaceri în domeniul ospitalității.
Cam 70% dintre restaurantele care au stele Michelin au și un restaurant de susținere sau o trattorie sau o cantină. Acest standard aplicat de Michelin pentru a da stelele este din ce în ce mai pretențios, iar în momentul în care faci food cost controlul pentru business-ul tău o să ajungi la ideea că aduci bani de acasă, iar aceste stele sunt doar pentru prestigiul personal.
Sunt foarte mulți bucătari, în ultimii 3 – 4 ani, foarte cunoscuți, foarte apreciați în țările lor, începând de la Franța, Italia, Danemarca, Belgia, Olanda care au dat stelele Michelin înapoi. Standardele pe care le impun ei sunt din ce în ce mai înalte, iar business-ul se distruge în favoarea unui alt business.
Noi avem foarte mulți bucătari care, dacă distribuitorii din România, producătorii din România și-ar face treaba, am putea oricând să accesăm ghidul Michelin și să facem parte din el, doar că, pentru a face parte din el, în primul și primul rând, contează și folosirea ingredientelor pe o rază foarte mică de o foarte mare calitate.”, a declarat Chef Paul Siserman.