Evenimente live în cadrul FNT 31
Articol de andreiabarsanbfm, 3 noiembrie 2021, 13:08 / actualizat: 9 noiembrie 2021, 15:08
Festivalul Național de Teatru, Ediția 31, se va desfășura în perioada 6 – 14 noiembrie 2021, în format online din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Dar va avea și o componentă live. Pentru câteva instalații vizuale publicul va avea acces fizic (cu prezentarea certificatului verde) în spațiile care le găzduiesc, în limita a 30% din capacitatea acestora.
Primul eveniment live va avea vernisajul Duminică, 7 noiembrie, de la ora 16:00, la Sala Rotonda a Muzeului Național de Artă al României Este vorba de instalația multimedia SOLARIS, un concept al regizoarei Ilinca Stihi.
„ «Solaris», cel mai cunoscut roman al scriitorului polonez Stanisław Lem, își păstrează spiritul vizionar la 60 de ani de la apariție (1961) și la aniversarea centenarului nașterii autorului. Relectura sonoră a regizoarei Ilinca Stihi, care semnează și adaptarea liberă a romanului, se conjugă cu instalația de realitate augmentată pe care o propunem în secțiunea Instalații vizuale a FNT 31… Elemente grafice și sonore vor interacționa cu vizitatorul, având ca unic intermediar obiectul probabil cel mai apropiat omului modern: telefonul mobil. Realitatea augmentată va genera conceptul vizual şi sonor pe dispozitivul fiecărui vizitator, sala propriu-zisă a muzeului constituindu-se în comentariul istoric la noile limbaje. Instalația sintetizează atmosfera „solariană” și se vrea o copertă audio-vizuală a spectacolului sonor omonim produs de Teatrului Național Radiofonic în parteneriat cu Institutul Polonez București, cu premiera în secțiunea FNT on air (8 noiembrie, ora 23.00, Radio România Cultural).” Spune curatorul Oana Cristea Grigorescu.
Instalația este prefațată de „Bestiarul lui Lem ilustrat de Mróz”, o expoziție cu desene realizate de artistul Daniel Mróz și curatoriată de prof. Janusz Górski de la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 7-14 noiembrie, în foaierul Sălii Rotonda din cadrul Muzeului Național de Artă al României.
Program de vizitare: Miercuri – Duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
Echipa completă de creație: Concept: Ilinca Stihi, Realizare: Vlad Ioachimescu. Storyboard: Valeriu Stihi. Sound design: Tom Brânduș. Curator: Oana Cristea Grigorescu. Producători: Societatea Română de Radiodifuziune și Institutul Polonez București, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României). Se desfășoară în cadrul programului aniversar Stanisław Lem – 100 de ani de la naștere.
Tot Duminică, 7 noiembrie, de la ora 17:30, în spațiile ARCUB-Gabroveni – Centrul Cultural al Municipiului București, vor avea loc vernisajele instalațiilor vizuale Fluid Memory și AR(t)EST II.
Fluid Memory – găzduită în Sala Arce de la ARCUB-Gabroveni – este o instalație video interactivă, care urmărește explorarea momentului în care individul este privat de dinamica socială, când conștiința umană devine introspectă și își caută momentum-ul în interior, prin accesarea memoriei și rescrierea acesteia în vise.
Andrei Cozlac, autorul proiectului, a configurat această instalație în două segmente: un element fizic și un corp virtual. Elementul fizic reprezintă o interpretare a unei conștiințe umane înghețate în fața solitudinii, un circuit al gândurilor transpus în realitate, o masă amorfă care creează fluxul gândurilor în aparență, dar ale cărui reacții nu sunt îndreptate spre un spațiu real, ci spre propria minte. Privitorul poate interacționa cu aceste idei atingând imaginea prin lichidul din vasele situate pe ecranul TV. Corpul virtual simbolizează materialitatea acestor gânduri aflate într-o stare de flux, un personaj supradimensionat sau un spațiu abstractizat care devine martorul propriilor transformări, un alter-ego, o voce interioară care suntem tot noi.
Program de vizitare: Luni – Duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00
Sala Cafenea a ARCUB va găzdui instalația AR(t)EST II – producător: Asociația VAR Cultural – în care peste 60 de artiști împărtășesc un cadru din viața lor în această perioadă de recluziune socială.
AR(t)EST II este un proiect inițiat de actrița Vero Nica și de artistul vizual Andu Dumitrescu în plină izolare. Început în 20 aprilie și continuat până pe 20 iunie, proiectul a reunit 61 de oameni din zona culturală, artiști vizuali, curatori, oameni de teatru, cineaști, muzicieni, coregrafi, care au împărtășit câte o fotografie din perioada de recluziune, însoțită de un text. Toate au fost publicate pe Facebook și pe Instagram, în fiecare zi, la oră fixă.
Acum, contribuțiile sunt reunite offline. Artiștii din sfera vizualului reușesc să aducă imagini spectaculoase, chiar și din izolare. La rândul lor, textele, cumulate, formează o hartă a subiectivităților, de data aceasta, ne-interactive, din timpul pandemiei.
Program de vizitare: Luni – Duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00
Duminică, 7 noiembrie, de la ora 19.00, lansarea Dicționarului Multimedia al Teatrului Românesc – Update va fi semnalată cu un video-mapping proiectat pe fațada Teatrului Odeon din Capitală.
(DMTR) este o platformă digitală creată pentru a oferi conținut nou, de specialitate, dar și pentru a aduce în același loc informația existentă deja online despre artiști legendari și spectacole ale teatrului românesc.
O videoprezentare de la lansare va putea fi accesată pe site-ul www.fnt.ro începând de vineri, 12 noiembrie, de la ora 16:00.
Pe întreaga durată a FNT 31 (6-14 noiembrie), în Rotonda Sălii Mici a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti poate fi vizitată Expoziția omagială Harag György – o expoziție itinerantă realizată cu ocazia anului comemorativ Harag György, evocând personalitatea marelui regizor transilvănean, cel care a avut o importantă influență asupra artei teatrale din Ungaria şi România
Expoziţia itinerantă despre opera regizorului Harag György, realizată cu ocazia Anului comemorativ Harag, constă din 45 de panouri cuprinzând aproximativ 200 de fotografii însoţite de comentariile şi evocările colegilor de breaslă, teatrologilor şi criticilor, precum şi cu textele lui Harag, în trei limbi: maghiară, română şi engleză. Expoziţia este pusă la dispoziţie de Academia Maghiară de Artă din Ungaria. În cadrul evenimentului – prin parteneriatul cu Casa de producție a TVR – sunt proiectate trei spectacole regizate de reputatul artist: „Livada cu vișini”, înregistrat în anul 1985 din spectacolul în limba română a Teatrului Naţional Târgu Mureş (ultima operă regizorală a lui Harag György), „O stea pe rug / Csillag a mágján” – o înregistrare din 1977 de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (subtitrat în limba română) şi spectacolul de televiziune „Ursul” de Cehov, din 1975, cu actorii Csorba András, Széles Anna şi Tarr László, de asemenea subtitrat în limba română.
Program de vizitare: Marți – Duminică, în intervalul orar 14.00 – 22.00.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Pe www.fnt.ro veți avea parte pe lângă spectacolele propriu-zise, de o serie de evenimente conexe.
”Shylock – ultimul rol”, expoziție virtuală dedicată memoriei actorului Ion Caramitru și concepută de Florin Ghioca, poate fi accesată pe toată perioada festivalului. Expoziția cuprinde fotografii din spectacolul ”Neguțătorul din Veneția” de William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, de la TNB. Veți putea vedea o serie de portrete surprinse de lentila aparatului de fotografiat, chiar în timpul reprezentațiilor, dar și o imagine a actorului venind către scenă, un moment inedit pentru publicul larg, și acum devenit, din păcate, irepetabil. Florin Ghioca, fiind fotograful TNB, a avut deseori ocazia să imortalizeze și astfel de clipe.
În seria Instalațiior vizuale prezentate în FNT 31 se înscrie și cea intitulată Case de poveste. Doina Cornea – un proiect conceput de Andreea Iacob și produs de asociația Create.Act.Enjoy din Cluj-Napoca.
„În cadrul Festivalului Național de Teatru, echipa Create.Act.Enjoy vă prezintă o versiune adaptată pentru mediul online a turului casei Doinei Cornea (publicistă și opozantă a regimului comunist), cu participarea extraordinară a fiului ei, Leontin H. Iuhas.
Chiar dacă instalațiile audio pregătite pentru vizitarea fizică a casei și atmosfera pe care am creat-o nu pot fi translatate prin film, sperăm ca plimbarea virtuală pe care am pregătit-o să rămână un mesager al spiritului, curajului și determinării Doinei Cornea.” – Andreea Iacob
Turul ghidat (adaptare video) al locuinței cunoscutei dizidente anticomuniste va putea fi accesat pe site-ul www.fnt.ro, începând de joi, 11 noiembrie, ora 16.00.