VIDEO: Mihaela Păun – „Am avut un program și pentru ONG-uri”

Invitata emisiunii În Comunitate a fost directoarea ARCUB, Mihaela Păun.

Reinventăm și dăm viață orașului nostru. Toți vrem să o facem însă, de multe ori, rămânem la stadiul de idee.

ARCUB pune ideile pe hârtie. Programul „București Re:imaginat” vrea idei pentru Bucureștiul actual.

Este la prima ediție și se vrea unul dintre instrumentele de susținere și implicare a artiștilor și a altor persoane fizice active în comunitatea creativă din Capitală în dezvoltarea orașului.

„Se adresează comunității. Vrea să aducă oamenii împreună, în cartier, în comunitate. Să aducem idei pentru un București așa cum ți-l imaginezi. Îl vrem mai prietenos, mai curat… Ne-am încojurat de profesioniști, care vor fi în juriu: Corina Șuteu, Andrei Borțun, Doru Frolu…Oameni care au lucrat în proiectele lor pe această idee. Primim un număr de 35 de idei. Premiul va fi în jur de 1.000 de euro. Pe 7 decembrie vom afla câștigătorul”, spune directoarea ARCUB, Mihaela Păun.

Programul vrea un București accesibil, vrea un București privit cu alți ochi de locuitorii săi, vrea un București care să-și aducă aproape oamenii și să contribuie la consolidarea identității comunitare și de cartier.

„O primă fază este incubarea. Vedem mai degrabă peisagiști, urbaniști, arhitecți care ar putea participa. Este pentru persoane fizice. Am avut un program și pentru ONG-uri. O idee, pe o hârtie, cât se poate de bine scrisă; redescoperirea istoriei, recupararea spațiului public, reconectarea cu orașul, responsabilitatea față de mediu, încurajăm ideile transdisciplinare… În luna martie, gândim un eveniment să îi și sprijinim pe acești oameni. Aș vrea să luăm și noi 2-3 idei. Însă sperăm să apară o instituție, un finanțator care să susțină material o idee”.

Această bursă de idei este un concurs adevărat și riguros. Are date limită și urmează toți pașii unei întreceri adevărate.

„Depunerea finală pe 27 noiembrie. Apoi vin contestații, se soluționează…Este un concurs pe bune. Doar cei care sunt în activitate de mai puțin de un an, au nevoie de o recomandare. Se trimit pe bursedeidei@arcub.ro. Punerea în practică a unei idei, trebuie să nu depășească 50 de mii de lei. Ar trebui să fie implementate pe parcursul anului viitor; să se desfășoare pe teritoriul Bucureștiului, să fie de interes general”.

ARCUB vrea prin acest proiect să intre în locuri nepătrunse. Centrul Bucureștiului este polul culturii urbane. Comunitățile avide de cultură sunt și mai departe de centru.

„Toată cultura Bucureștiului este în centrul orașului. De asta am vrea să se implementeze și în cartiere mărginașe. Am vrut să îi sprijinim pe cei care au spații culturale. Acum se descurcă foarte greu. Lumea nu mai intră într-o sală de spectacole, într-o expoziție. Există un soi de dorință dar…”.

Sărbătorile vin și la ARCUB. Are un cadou pentru cei care se ocupă de târguri și o surpriză pentru noi, ceilalți.

„Avem 2 spectacole de teatru; teatrul are o pondere mare în București și este o artă iubită. Ne gândim la un târg de Crăciun pentru ONG-uri, la Hanul Gabroveni. Să aducem oameni care au experiență în domeniul târgurilor”.

ARCUB reinventează și dă viață orașului nostru.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.