Ședință extraordinară CGMB

Sursa foto: Adriana Baciu

Proiecte importante, dar lipsește o strategie…

PMB cere finanțări prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”

Consilierii municipali au adoptat astăzi, într-o ședință extraordinară a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) un număr de 38 de proiecte de hotărâre privind aprobarea cererilor de finanțare și a devizului general estimativ pentru finanțarea mai multor obiective de investiții în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Este vorba despre lucrări de investiții din toate zonele Bucureștiului, precum cea de-a doua etapă a străpungerii Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, Penetrație Prelungirea Ghencea – Domnești și supralărgirea Bulevardului Ghencea între Strada Brașov și terminalul tramvaiului 41, drumul de acces în Cartierul Henri Coandă prin strada Biharia.

De asemenea, au fost propuse pentru finanțare prin Programul „Anghel Saligny” și lucrări de reabilitare a sistemului rutier pe artere precum străzile Paleologu, Armand Călinescu, Vasile Lascăr sau Lizeanu, Intrarea Vagonului, Barbu Văcărescu, Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu.

Și reabilitarea unor mari bulevarde sau a unor porțiuni din acestea, precum Basarabiei, Tei, Ferdinand, Aerogării, Unirii, Dimitrie Pompeiu, Lacul Tei, Dinicu Golescu, I. G. Ducă, Al. I. Cuza, Calea Griviței, Mărășești, D. Cantemir, a fost propusă spre finanțare pentru Programul Anghel Saligny.

De asemenea, crearea unor spații publice, între care două poduri pietonale peste Dâmbovița – Podul Mihai Vodă și Podul Calicilor, sau zona Piața Constituției ar putea fi finanțată din același program național de investiții.

Andrei Rigu (USR): Proiecte importante, dar de ce sunt prioritare și cum se încadrează într-o strategie de dezvoltare a Bucureștiului?

Consilierul Municipal USR Andrei Rigu a subliniat importantța acestor proiecte pentru București, dar și faptul că ele ar trebui să se încadreze într-o strategie de dezvoltare a orașului.

„Proiectele pe care le avem, în momentul de față, pe ordinea de zi, sunt importante pentru oraș, necesare pentru cetățenii Bucureștiului și de mult restante în implementarea lor. Totuși, ar fi fost mult mai bine ca noi, consilierii, să vedem proiectele cu mai mult timp înainte. Și, mai mult decât atât, să primim de la primarul general, să ne explice, cum se încadrează aceste proiecte într-o strategie unitară, predictibilă și pe termen lung pentru București.

Mai ales cum au fost alese aceste proiecte să fie depuse pentru finanțare pentru Programul „Anghel Saligny”. De ce sunt acestea prioritare pentru oraș și nu altele. Cum se integrează sau se corelează cu situația actuală sau alte proiecte care există pentru oraș.

Dacă vom primi finanțare prin acest program, cum vor fi prioritizare. Dacă nu vom primi finanțare prin acest program, cum vor fi realizate”, a declarat Rigu în plenul CGMB.

Consilierul municipal USR a cerut transparență în implementarea proiectelor.

„Al doilea aspect este legat de transparența cu care se vor implementa aceste proiecte. Este foarte important ca Primăria Municipiului București să comunice către cetățeni stadiul proiectelor, în momentul în care se vor implementa contractori și valoarea exactă a lucrărilor care se vor efectua”, a declarat Andrei Rigu.

El a mai semnalat și neconcordanțe în ceea ce privește standardele de cost, ceea ce ar putea face ca proiectele să nu primească finanțare prin Programul Anghel Saligny.

„Nu în ultimul rând, înțeleg că standardele de cost pentru evaluarea acestor proiecte nu se aplică sau nu sunt corelate cu dimensiunea sau costurile proiectelor în București, pentru ca aceste proiecte chiar să fie aprobate în cadrul Programului Anghel Saligny”, a mai spus Andrei Rigu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.