VIDEO: Răzvan Cherecheș și Larisa Gojnete – „Se știa că testarea trebuia făcută de semestrul trecut”!
Articol de dianamatei, 8 noiembrie 2021, 17:48
Invitați în emisiunea În Comunitate au fost Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, și Larisa Gojnete, purtător de cuvânt al ISMB.
Vaccinarea profesorilor a redeschis școlile. Nu pe toate însă, pentru că nu toți profesorii vor imunizare. Și, de aici, teama multora dintre părinți: mai greu cu reguli la cei mici și, în acest fel, virusul ajunge acasă. Opinie luată în calcul și de autorități, spune purtătorul de cuvânt al ISMB, Larisa Gojnete.
„Temerile sunt justificate. Poziția Ministerului Educației a fost aceea de a crea limite posibile pentru școală cu prezență fizică. Din acest motiv a fost decuplarea de la rata de incidență și permiterea școlilor de a lua o decizie”.
Pe de altă parte însă, cei care se ocupă de sănătatea publică spun că autoritățile au stat cu mâinile în sân pe toată perioada verii. Nu au pregătit terenul, deși s-a tot vorbit despre un val patru, explică Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
„Copiii transmit infecția foarte tare. Riscul e ca cei mici să transporte infecția. Cea mai mare parte a lor sunt asimptomatici. Riscul mare este în sălile de curs. Nu se face ventilație, nu se face testare, nu se asigură distanța, măști se poartă inconstant. În alte țări au fost condiții de siguranță și nu au existat focare. Din neferice, pe perioada vacanței Ministerul Educației nu s-a preocupat de aceste probleme”.
Autoritățile spun că o piedică este lipsa personalului, iar deciziiile luate la nivel înalt nu s-au vrut în detrimentul conducerii școlilor.
„În școlile foarte bune, clasele sunt numeroase. În situația în care se ajunge la infectarea mai multor cadre didactice, chiar dacă lipsesc 3-4 profesori, copiii vor desfășura jumătate de ore fizic. Altă situație este aceea a unităților pentru preșcolari; multe au bucătărie. Acolo este esențial personalul. Intenția nu a fost de a arunca responsabilitatea pe colegii directori. Intenția a fost de a-i lăsa pe cei care știu cel mai bine să decidă. Sunt bune recomandările venite de la școli. Acesta a fost motivul pentru care lucrurile se întâmplă așa”.
Răzvan Cherecheș atrage însă atenția că toate marile decizii, care trebuie și respectate, vin de sus, iar cei de acolo au lăsat în derivă o problemă extrem de importantă.
„Politicile publice sunt la nivel central. Se știa că testarea trebuia făcută de semestrul trecut. Nu sunt teste nici până acum. Toată comunicarea venită de la ministere nu face decât să confuzeze. Nu este nicio scuză că nu sunt teste sau infrastructură. Dacă ministerul își asumă, că nu poate asigura toate acestea, știam că trecem online. Ministerul trebuia să-și asume că nu are bani. Nu are nici o scuză că nu s-au făcut întâlniri cu profesorii. Nu s-au făcut campanii de informare”.
Pe ici, pe colo, au fost lucruri care s-au respectat.
„Au existat prevederi care au fost respectate în ceea ce privește testarea elevilor. S-a făcut doar dacă o clasă a fost suspendată. S-a făcut testare în a opta zi. Părinții care au fost de acord, au avut copii testați. A fost reglementat prin ordin de ministru; testele erau făcute în școală și trimise de DSP. Apoi s-a făcut o modificare: testarea se făcea în școală sau părinții prezentau rezultatul negativ al unui test”.
Dascăl sau apărător al sănătății publice, protectța copiilor, mai ales în școli, unește.
Răzvan Cherecheș și Larisa Gojnete spun că sunt 2 măsuri primordiale care ne-ar ajuta să trecem mai ușor peste această situație.
„Ventilația ar fi măsura care ar avea cel mai mare impact, însă e scumpă. Măsura cea mai bună ar fi testarea săptămânală. Copiii sunt asimptomaticii, cei mai mulți. Testele sunt rapide, se fac ușor. În masă, ar face diferența, pe termen scurt. Pe termen lung, vaccinarea elevilor”.