Peste 25.000 de tone de deşeuri produse în timpul pandemiei au ajuns în oceanele lumii
Articol de bucurestifm, 9 noiembrie 2021, 11:27
Pandemia de coronavirus a dus la o creştere importantă a deşeurilor de plastic la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Academia Chineză de Ştiinţe, relatează dpa, citată de Agerpres.
În jur de 8,4 milioane de tone de deşeuri de plastic au fost generate până în luna august în 193 de ţări, potrivit studiului publicat luni în revista ştiinţifică Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).
Prin comparaţie, conform Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), umanitatea produce în total aproximativ 300 de milioane de tone de deşeuri de plastic pe an.
Oamenii de știință consideră că o mare parte din deşeurile produse în timpul pandemiei de coronavirus – aproximativ 87,4% – provin din spitale, în special din ţările asiatice.
Măştile şi alte echipamente de protecţie pentru uz privat reprezintă 7,6% din total, potrivit studiului. Ambalajele pentru vânzările cu amănuntul online, în plină expansiune, au reprezentat aproximativ 4,7% din deşeurile suplimentare, au precizat cercetătorii.
„Deşeurile de plastic dăunează vieţii marine şi au devenit o preocupare majoră legată de mediu la nivel mondial”, au subliniat oamenii de ştiinţă.
„Pandemia de COVID-19 a dus la o cerere crescută pentru materiale plastice de unică folosinţă care intensifică presiunea asupra problemei globale deja scăpate de sub control a deşeurilor de plastic”, se mai arată în studiu.
Peste 25.000 de tone de deşeuri produse în timpul pandemiei au ajuns deja în oceanele lumii, iar acest lucru reprezintă o problemă de lungă durată pentru mediul marin.
În termen de trei până la patru ani, o mare parte a acestor deşeuri va ajunge fie pe plaje, fie se va scufunda pe fundul mării.
Cercetătorii au făcut apel la o mai bună gestionare a deşeurilor medicale, mai ales în ţările în curs de dezvoltare.