De ce s-au reunit sute de adepți QAnon în așteptarea lui John F. Kennedy și ce învățăm din asta
Articol de Vicentiu Andrei, 10 noiembrie 2021, 09:10
Sute de adepți ai conspirației QAnon din SUA s-au adunat, săptămâna trecută, în Dallas, convinși fiind că fostul președinte John F. Kennedy, asasinat în 1963, și fiul acestuia, mort din 1999, își vor face apariția și vor anunța că Donald Trump va fi reînvestit ca președinte. Susținătorii QAnon au fost dezamăgiți când „profeția” nu s-a împlinit. spune Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.
Pare o știre de care să râdem, dar ea ilustrează cât de convingătoare pot deveni teoriile conspirației.
Cum facem diferența între o teorie a conspirației și o conspirație reală?
În primul rând, câteva detalii despre QAnon.
Aceasta este o mișcare apărută în Statele Unite ale Americii, ai cărei adepți sunt, în marea lor majoritate, suporteri ai președintelui american Donald Trump.
Membrii mișcării sunt convinși că există un stat paralel, dominat de lideri sataniști și pedofili, care conduc lumea și că Donald Trump va declanșa ”Furtuna” prin care va elibera lumea de această ocultă.
Mișcarea QAnon reunește câteva caracteristici importante tuturor teoriilor conspirației:
1. Se referă la un pretins complot secret, rezultat din convingerea că anumite evenimente sau situații sunt manipulate în secret de forțe puternice, malefice.
2. Menționează un grup de conspiratori și un grup de inițiați care ”au citit semnele” conspirației.
3. Vorbește despre „dovezi” care par să vină în sprijinul teoriei. Fapte disparate și fără legătură sunt reinterpretate forțat pentru a sprijini teoria, chiar dacă nu există dovezi obiective.
4. Sugerează în mod fals că nimic nu este întâmplător și că nu există coincidențe, că nimic nu este cum pare și că totul se leagă.
5. Vede lipsa dovezilor ca pe o dovadă în sine. Lipsa dovezilor despre un complot, sau dovezile acumulate împotriva existenței sale, sunt răsturnate și luate ca argument al vicleniei cabalei secrete din spatele conspirației. Sunt văzute ca o confirmare a capacității conspiratorilor de a-și ascunde mașinațiunile.
5. Împarte lumea în două tabere: buni și răi.
6. Transformă anumite persoane și grupuri în țapi ispășitori.
Este adevărat că, de-a lungul istoriei, chiar au existat conspirații și ele au ieșit la suprafață. Adesea, a fost vorba de evenimente individuale, cum ar fi asasinatele sau loviturile de stat.
Adevăratele conspirații nu sunt descoperite prin speculații de 2-3 ”luminați” într-un colț de internet, ci prin efortul conjugat al jurnalismului de investigație, al scurgerilor de informații din interior și cu intervenția autorităților competente. Cu alte cuvinte, conspirațiile adevărate POT FI VERIFICATE prin dovezi negru pe alb.
Pentru o informare corectă, rămâi pe București FM!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a
întâlnit cu fenomenul fake-news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceeea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 fm de la 09:15, 13:40 și 18:30!
Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.