A 9-a expoziție a Asociației „Soleil de l’Est”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București!

Noua expoziție a Asociației Soleil de l’Est, care se va deschide joi, 18 noiembrie 2021 la ora 17:30 în foaierul Media (aripa Intercontinental) a Teatrului Național „I.L. Caragiale”, reprezintă etapa București a proiectului „Rezidența de artiști Soleil de l’Est, la Luynes, pe Valea Loarei, Franța” și reunește lucrări ale pictorilor români care au participat la rezidențele de artiști conduse de asociație în perioada 2001 – 2021.

Lucrările expuse pe simeze sunt realizate după întoarcerea în țară de pe meleaguri franceze, sub influența impresiilor și a emoțiilor acumulate pe parcursul participării la aceste rezidențe. Sunt prezenți și pictori noi, interesați de mesajul Asociatiei Soleil de l’Est „Arta, ca să fie cunoscută, trebuie să circule”.

Organizatorii definesc astfel obiectivul acestui nou Salon: „… a prezenta publicului bucureștean un grup de prestigioși pictori români din țară și din diaspora, care au reprezentat cu onoare și cu înaltă creativitate artistică, o valență de mare valoare culturală a României – pictura contemporană.

Toți acești pictori au colaborat cu Asociația Soleil de l’Est pe direcția organizării în Franța și ulterior în alte țări UE, a unor manifestări culturale de prestigiu, expoziții de pictură, lansări de carte, rezidențe de artiști, întâlniri cu membrii comunităților românești din Franța, cu oameni de cultura francezi si români, contacte cu pictorii locali și cu organizațiile lor.

Lucrările pictorilor români au fost prezentate cu succes si interes în cadrul celor peste 150 expoziții organizate de Asociație, începând din anul 1990, atât în Franța, la Paris și în alte orașe franceze, cât și la Bruxelles, Haga, Viena, Bratislava, Roma, Aarhus – capitala europeană a culturii 2017, precum și la București.

Este foarte important ca publicul român să știe că lucrările acestor adevărați „ambasadori” ai picturii române au fost vizionate și apreciate de publicul cunoscător și erudit francez. Ei au reprezentat cu succes, cu multă măiestrie și competență artistică valori culturale românești.”

Cu ocazia deschiderii expoziției din 18 noiembrie 2021 (la ora 17:30), în prezența reprezentanților Asociației „Soleil de l’Est” și a pictorilor expozanți, va avea loc o proiecție de reportaje filmate cu pictorii români în Franța și va fi pus la dispoziția publicului un stand de documentație artistică cu albumele de artă realizate de Soleil de l’Est.

Pictorii expozanți sunt următorii: Achitenie Ion, Albert Levente, Albu Jan, Baba Dorin, Bialcovski Dalia, Blei Nicolae, Catavei Nicolae, Cholet Elena, Cinteanu Mariana, Ciobanu Cristina, Cioca Dan, Ciochina Nicolae, Coman Gheorghe, Contras Bogdana, Costea Gelu, Crăciun Daniel, Dican Gheorghe, Dima Victor, Diviza Vasile, Dominte Merisor – Georgeta, Drăgan Corneliu – Târgoviște, Dumitras Puiu Costachi, Frățilă Adriana, Gavril Mihail, Gribincea Nicoleta, Iancuț Ion, Isăilă Ion Ilarion, Iordache Mirela, Iorga Nicolae, Janku Olivia, Liciu Lucian, Macovei Dumitru, Midvichi Laurențiu, Mara Constantin, Mărginean Alexandru, Mattis – Teutsch Waldemar, Mattis – Teutsch Agnes, Mihus Grigore, Modâlca Mihaela, Murariu Marilena, Nichita Mircea, Negreșteanu Pop Vasile, Neamțu Costin, Onica Stelian, Oteteleșanu Măriuca, Paraschiv Christian, Paraschivescu Valter, Pelmuș Ștefan, Roșca Horia, Radu Eva, Radovan Ciprian, Răducu Marin, Staicu Alina, Stan Gabriel, Tănase Valentin, Tolan Vasile, Tomaselli Angela, Trăistaru Mirela, Tudor Constantin, Vasilescu Corneliu, Velicu Petre, Vescu Teodor, Weiss Cristina, Zancu Sergiu, Zbârcea Daniela.

Expoziția, realizată în parteneriat cu TNB în cadrul programului TNB –Parateatral – Arte vizuale rămâne deschisă până în data de 15 decembrie 2021 și va putea fi vizitată zilnic între orele 10:00 – 18:00.

Accesul în foaierul Media al TNB este permis cu participarea publicului în proporție de 30% din capacitatea maximă a spaţiului (aproximativ 30 de persoane simultan), dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, conform Hotărârii nr. 91 din 22.10.2021.

Accesul publicului va fi permis numai în aceste condiții (prezentarea certificatului verde sau echivalent) și a purtării de mască (medical / nonmedicală) pe toată durata evenimentului. Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta clădirii TNB.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.